Mali: Ekonomska saradnja Srbije i Velike Britanije ima potencijal za poboljšanje 1Foto: Ministarstvo finansija

Ministar finansija Srbije Siniša Mali poručio je danas, nakon sastanka sa novim ambasadorom Velike Britanije Edvardom Fergusonom, da dve zemlje nemaju otvorenih pitanja, da je ekonomska saradnja dobra, ali da ima prostora za intenzivniju saradnju u oblastima energetike, građevinarstva, IКT usluga, kao i da se nada saradnji i na velikim infrastrukturnim projektima.

Mali je podsetio na kreditno-finansijsku saradnju sa Velikom Britanijom na izgradnji Moravskog koridora i zahvalio na dosadašnjoj podršci Srbiji preko institucije „UК Finance“ koja okuplja sektor bankarskih i finansijskih usluga, saopštilo je Ministarstvo finansija.

On je naglasio da očekuje da „UK Finance“ nastavi da podržava Srbiju i u sledećim planiranim velikim infrastrukturnim projektima.

Mali je podsetio da Ferguson svoj ambasadorski mandat počinje u vreme svetske krize, kao i da uprkos tome Srbija održava javne finansije stabilnim, da ima ekonomski rast, kao i da održava nivo javnog duga na 50,5 odsto BDP-a, dok zemlje evrozone dostižu zaduženost od 91 odsto.

Ferguson, koji je stupio na dužnost krajem jula nasledivši ambasadorku Šan Makleod kojoj je istekao mandat, čestitao je na predstavljenim ekonomskim uspesima Srbije i istakao da mandat započinje sa velikom ambicijom za jačanje ekonomske saradnje dve zemlje.

Kako je navedeno u saopštenju, Velika Britanija i Srbija imaju uspostavljene bilateralne odnose od 1837. godine, a prošle godine ostvarile su najveću ukupnu robnu razmenu u iznosu od 788,3 miliona evra.

I izvoz koji je bio 456,6 miliona evra i uvoz vrednosti 331,7 miliona evra dostigli su svoje maksimalne vrednosti u poslednjih 10 godina, saopštilo je Ministarstvo finansija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari