Mali: Mala i srednja preduzeća su kičma naše privrede i slika uspešne Srbije

Ostavite komentar


  1. Velika preduzeca su neodrziva videli smo kako su prosli nasi giganti a i svetski kako se postepeno gase,buducnost je u porodicnim i malim firmama.

    1. nesto nisam siguran da se kapital tako „ponasa“ i da su ti zapazanja tacna. svetski giganti trenutno imaju malo problema zbog sizofrenosti svetskog poretka, pa se trenutno restruktuiraju, a male firmice ce uvek biti male i nikad nece imati sredstva za kapitalne investicije koje doprinose drustvenom razvoju. i jedni i drugi su neophodni za zdravo drustvo

    2. Šta nalupa čoveče?
      Simens, Samsung, Fijat, Dženeral motors, Boš, Majkrosoft, Hp i hiljade drugih su male porodične firme? Veliki sistemi održavaju male firme i uzajamno egzistiraju.
      Naši kvazi ekonomistima bi i Švajcarsku rasturili da mogu.

  2. Baš tako, u malim i srednjim preduzećima je zaposleno najviše radnika i naravno da su ona stub privrede ne samo u Srbiji nego i u svim daleko ekonomski razvijenijim državama.

  3. Država traži rešenje za radnike propalih firmi, a nikako da ga nađe i još s kojim kadrovima. Ako ekonomiju i finansije vode ljudi bez znanja ekonomije i finansije, osim što su pokrali, kupili na crno 24 stana, pomaže im ženina tetka da kupe, na mutnom, stan i što ne još? Samozvani doktor i plagijator Siniša Mali, mala i srednja preduzeća ne da nisu kičma naše privrede, već vuku privredu u nazad, kao kineski štap koji vuče penzionera sa otete mu penzije. To isto je pričao SIMPO direktor Dragan Tomić, čak je o tome napisao i knjigu, a kada su uništeni giganti po put MIN, EI Niš, MINEL, IMT, IMR, Sever, 14. Oktobar, Fabrika vagona, privreda i Srbija ekonomski propadoše, a bili lokomotiva razvoja privrede u XX veku, zapošljavali kompletnu privredu i bili smo srednje razvijena zemlja. Ako Mali misli da će zemlju spasiti dvadeset fabričica za auto kablova, koje je ΛV, navodno, pustio u pogon vara se i on i voljeni šef. To isto važi i za tekstilnih fabričica. Umesto da se oživi RTB Bor, prehrambena i metalska industrija, građevinarstvo, nas zamajavaju sa nebuloznim fabričicama, koje državu debelo košta, a radnici primaju platu 200 evra i nose pamperse razne boje. To je nazadak, što pokazuju i analize da su nam plate i standard najniži u Evropi, a oni se samo hvale smrdljivim ustama i otimaju i onako bedne, a “bogate” penzije. Sram ih bilo, klimoglavci i poltroni.

    1. @Dr.Miggyy Poštovani, naša država insisistira na zapošljavanju niže obrazovanog kadra, jer je njih najviše u državi. Bitno je da dobiju neku crkavicu. Takva mala preduzeća ne mogu izvesti zemlju iz krize to je jasno. Međutim bitno je da su glasači namireni i da se dobiju izbori. Napredak države? Kome je bitan?

Ostavite komentar


Ekonomija

Naslovna strana

Naslovna strana za 30. april, 1. i 2. maj 2024.
Galerija

Pretplati se i postani deo Kluba čitalaca Danasa

Klub čitalaca Danasa je zajednica pretplatnika na dnevni list Danas kojima je, pored ekskluzivnog pristupa novinama u PDF formatu veče pre nego što se štampano izdanje nađe na trafikama, dostupna i celokupna arhiva lista onlajn. Članska kartica obezbeđuje i preko 50 popusta naših partnera, kao i pozivnice za naše događaje i akcije.

Vasil Hadžimanov, muzičar

Danas su jedine novine koje nepristrasno izveštavaju o stvarima u zemlji i jedini prozor u istinu.