Mali: Od oktobra povećamo penzije za 5,5 odsto, a onda za još najmanje 14,5 odsto od januara 1Foto FoNet Milica Vučković

Ministar finansija Srbije Siniša Mali obišao je danas Klub za stare na Novom Beogradu, gde je govorio o najavljenom povećanju penzija i drugim ekonomskim merama za povećanje životnog standarda, saopštilo je to Ministarstvo.

„Veoma ozbiljno vodimo ekonomsku politiku koja je usmerena ka podizanju životnog standarda građana i zato smo doneli odluku da od oktobra povećamo penzije za 5,5 odsto, a onda za još najmanje 14,5 odsto od januara naredne godine“, rekao je Mali.

On je rekao da će, ako se izračuna rast penzija u prošloj i ovoj godini, plus dva predstojeća, penzije biti veće 55,8 odsto, kumulativno i za šest meseci prosečna penzija u Srbiji iznosiće 390 evra.

Mali je rekao i da je prosečna penzija 2012. godine iznosila 204 evra.

On je rekao da se Srbija, uprkos ogromnoj krizi u svetu, „drži bolje od ostalih“, a novac koji se uštedi i zaradi ulaže se u izgradnju mostova, puteva, škola, bolnica…

„Sve što radimo, najviše je usmereno ka rastu penzija i plata i u potpunosti nam je u planu da do kraja mandata ove Vlade, dakle do 2025. godine, prosečna plata u Srbiji bude 1.000 evra, a prosečna penzija između 430 i 450 evra. Obećanja koja dajemo i ispunjavamo“, rekao je Mali.

Govoreći o ekonomskim rezultatima Mali je rekao da je za prvih pet meseci ove godine planiran deficit od 120 milijardi dinara, ali da je manjak na kraju
bio 35 milijardi dinara, što pokazuje da privreda raste.

On je rekao da je juče bio 15. dan u mesecu, kada dolazi priliv od poreza na dodatu vrednost (PDV) i poreza na dobit, te da je planirano 49,1 milijardu dinara tih prihoda, a ostvareno je 52 milijarde dinara.

Mali je rekao da Fond za penzijsko i invalidsko osiguranje (PIO) ima veći priliv od doprinosa zbog „rekordno visoke zaposlenosti“.

„Pre 11 godina, 2012. godine, mi smo oko 58 odsto fonda za penzije dotirali iz
budžeta, jer PIO Fond nije imao svog novca, a sada se dodira 19 odsto“, rekao je Mali i naveo da je u junu 2012. godine, na računu budžeta bilo osam milijardi dinara, a tog meseca je za penzije bilo neophodno 40 milijardi dinara.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari