Mali: Predlog budžeta za iduću godinu 3. novembra na sednici Vlade, potom u Skupštini 1Ministar finansija Sinisa Mali (BETAPHOTO/MILOS MISKOV/MO)

Ministar finansija Srbije Siniša Mali najavio je danas da će Vlada 3. novembra razmatrati Predlog budžeta za narednu godinu da bi ga do kraja novembra usvojila Skupština.

„Budžet za 2022. godinu podrazumeva povećanje plata i penzija, kao i minimalne cene rada, ali i rekordna izdvajanja za kapitalne investicije. Nastavljamo sa visokim izdvajanjima za investicije koje dalje podižu rast BDP-a i utiču na kvalitet života naših građana“, naveo je Mali u saopštenju povodom završetka posete Misije Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) u okviru prve revizije tekućeg aranžmana, sa kojom je razgovarano i o budžetu za narednu godinu.

On je dodao da je cilj budžeta da se nastavi sa smanjenjem deficita, kao i sa smanjenjem udela javnog duga u BDP-u.

Kako je pojasnio, budžet za narednu godinu podrazumeva deficit od tri odsto i udeo javnog duga u BDP-u na centralnim nivou od 55,5 odsto.

MMF je za 2021. godinu za Srbiju projektovao rast BDP-a od 6,5 odsto, dok njihove projekcije rasta za narednu godinu iznose 4,5 odsto.

Misiji MMF-a je predoćeno da je drugim rebalansom ovogodišnjeg budžeta predviđen deficit od 4,9 odsto, što je za 2 procentna poena manje nego što je to bilo predviđeno prethodnim rebalansom.

Ocena predstavnika MMF-a je da je dobar fiskalni rezultat posledica bolje naplate poreskih prihoda i jake ekonomske aktivnosti. Taj bolji rezultat će biti iskorišćen za dalje ulaganje u javne investicije.

Misija je zaključila da je važno da se sledeće godine deficit zadrži na nivou od tri BDP-a, da se nastavi sa smanjenjem udela javnog duga u BDP-u, i to kako bi se ostavio fiskalni prostor za reagovanje na potencijalne šokove.

Naveli su i da je važno da u budžetu i u budućnosti bude prostora za ulaganje u zdravstvo i javne investicije, sa naglaskom na zelenoj ekonomiji.

Pohvalili su i ispunjenje reformskih ciljeva koji su prethodno dogovoreni, kao što su usvajanje Metodologije za praćenje fiskalnih rizika, uredbe iz domena kontrole državne pomoći i Strategije za razvoj tržišta kapitala.

Razgovori u okviru Misije su počeli 11. oktobra i održavani su najpre onlajn, posle čega su predstavnici MMF-a doputovali u Beograd.

Novi aranžman „Instrument za koordinaciju politiku“ započet je u junu 2021. godine i trajaće do kraja 2023. godine. Aranžman je u potpunosti savetodavnog karaktera, odnosno ne podrazumeva finansijsku podršku.

Komentari

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.