Mali: U budžetu dovoljno para za naredni period 1Foto: FoNet/ Ognjen Stevanović

Ministar finansija Siniša Mali izjavio je da Srbija u budžetu ima dovoljno novca da isplati sve obaveze u naredna dva meseca čak i ako ne bi imala nikakav prihod, što se neće desiti.

On je na konferenciji za novinare u Vladi Srbije rekao da svakodnevno u budžetu Srbija ima između 160 i 180 milijardi dinara, da je potpuno likvidna i da će i u mesecima koji dolaze držati likvidnost na većem nivou zbog bezbednosti građana.

Mali je istakao da postoji potpuna koordinacija svih institucija kada je reč o merama ekonomske politike, da je veoma važno što je Narodna banka Srbije smanjila referentnu kamatnu stopu i da će država odvojiti još 24 milijarde dinara za podsticaje u privredi.

„Imamo stabilnu situaciju, kao da smo se spremali za krizu“, ocenio je Mali i istakao da je dobra situacija u budžetu pokazala opravdanost eknonomskih mera i politike štednje i odgovornosti koja se sprovodi od 2014. godine.

Rekao je da se iz sata u sat prati šta rade druge zemlje jer je nesumnjivo da globalna ekonomija usporava, da Italija ima velike probleme koje će verovatno imati i Srbija, te da će „preduzimati mere u pravo vreme, a da je ovo za sada dovoljno“.

On je potvrdio da će na zahtev predsednika i premijerke Srbije u narednih mesec dana država naći načina da svakom od 1,7 miliona penzionera isplati minimum po 4.000 dinara.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari