Martinović: U Srbiji 563.000 nezaposlenih

Ostavite komentar


  1. U Srbiji sve manje nezaposlenih iz prostog razloga sto 35 hiljda mladih i skolovanih odlazi iz zemlje svake godine.

  2. A kada je došla aktuelna vlast nezaposlenost je bila preko 20%, što samo pokazuje da nove fabrike i firme se otvaraju u Srbiji a nezaposlenost nezaustavljivo pada uz održavanje prirodnog stepena inflacije. Još samo treba zaustaviti masovni odlazak mladih obrazovanih kadrova iz Srbije.

  3. Ako je na evidenciji Nacionalne službe za zapošljavanje – NSZ trenutno oko 563.000 nezaposlenih i ako je to 11,9% radno sposobnih građana Srbije, matematika nam govori da je radno sposobnih u apsolutnom broju 4.731.092. Sa druge strane imamo podatak iz PIO fonda da je na kraju 2017. godine bilo 2.583.557 osiguranika. Imajući u vidu informacije u medijima o otvaranju novih fabrika i pogona predpostavimo da se broj osiguranika, odnosno zaposlenih povećao na, recimo 2,7 miliona, pa se postavlja pitanje, a gde je onih oko 2 milona kolika je razlika između radno sposobnih i osiguranih osoba. Očigledno je da NSZ iz samo njemu poznatih razloga procenat nezaposlenih; 11,9% računa tako kako računa. Pogledajmo kako se procenat nezaposlenih, a radno sposobnih osoba računa u EU, odnosno Sloveniji. Jula 2018. je u Sloveniji bilo registrovano oko 984.000 radno sposobnih (aktivnih i neaktivnih) osoba od kojih je 871.615 bilo radno aktivnih osoba (780.283 zaposlenih i 91.332 samozaposlenih) kao i 75.920 nezaposlenih osoba, pa je stopa nezaposlenosti bila 7,7%. Inače Slovenija ima oko 2,1 milion stanovnika, dok Srbija ima oko 7 miliona stanovnika.

  4. Migracije je teško zaustaviti, ljudi idu u Nemačku a Nemci iz nemačke idu u Švajcarsku, to nažalost nije u našoj moći, već sve zavisi od čoveka do čoveka na individualnom nivou. Ima neko ko u Srbiji ima 700 evra platu pa opet ode u inostranstvo. Ali ono što je najbitnije jeste da se vidi pomak u odnosu na pre 5 ili 10 godina.

  5. Svaka cast na otvaranju novih fabrika, dovodjenja stranih investitora, ali obezbedite i prava nasih zaposlenih u njima. Nasi zaposleni imaju vise obaveza nego prava. Drzava treba da postavi odredjena ogranicenja investitorima u cilju zastite svojih gradjana.

  6. Moze se i prekvalifikacijom takodje doci lakse do posla, u principu ko zeli da radi, za njega nema zime .

Ostavite komentar


Ekonomija

Naslovna strana

Naslovna strana za 13. maj 2024.
Galerija

Pretplati se i postani deo Kluba čitalaca Danasa

Klub čitalaca Danasa je zajednica pretplatnika na dnevni list Danas kojima je, pored ekskluzivnog pristupa novinama u PDF formatu veče pre nego što se štampano izdanje nađe na trafikama, dostupna i celokupna arhiva lista onlajn. Članska kartica obezbeđuje i preko 50 popusta naših partnera, kao i pozivnice za naše događaje i akcije.

Danica Vučenić, novinarka

Danas volim jer je nepoverljiv prema političarima i preispituje i sumnja u svaku informaciju.