Za novi "Meklaren" potrebne 753 prosečne plate: Koliko košta automobil koji je slupao Nikola Petrović? 1foto EPA-EFE/WU HONG

Automobil marke „Meklaren“ koji je u ponedeljak uveče u Užičkoj ulici slupao Nikola Petrović, kum predsednika Srbije Aleksandra Vučića, spada među najskuplja vozila na svetu.

Podsetimo, Petrović je u Užičkoj ulici u Beogradu, prema izveštajima medija, oborio tri stuba, udario u automobil marke „Opel korsa“ i zakucao se u ogradu. U nesreći su povređene dve ženske osobe, a istraga će potvrditi da li je do nezgode došlo usled greške vozača ili neispravnosti vozila.

Prema dostupnim slikama sa mesta nesreće, Petrović je najverovatnije vozio „Meklaren 720S“. Ukoliko je zaista u pitanju taj model, britanska fabrika Meklaren Automotiv počela je da ga proizvodi 2017. godine.

Ovaj model je dosta „jeftiniji“ od ostalih luksuznih Meklarena i na tržištu polovnih vozila kreće se od 300.000 do 600.000 evra. Fabrika je model „720S“ prestala da proizvodi 2022. godine, a zamenile su ga serije „720S GT3 Evo“ i „720S GT3X“ koji nov košta oko milion evra. Dok se proizvodio, osnovni model novog „Meklarena 720S“ koštao je oko 540.000 evra, dok je sa dodatnom opremom i posebnim zahtevima oko boje i ostalih detalja cena mogla da ide do 1,2 miliona.

Matematika kaže da bi za jedan nov „720S“ sa osnovnom opremom zaposleni u Srbiji morao da izdvoji 753 prosečne plate (u decembru je prosečna zarada iznosila 718 evra), odnosno da za ovaj automobil radi pune 62 godine.

Za novi "Meklaren" potrebne 753 prosečne plate: Koliko košta automobil koji je slupao Nikola Petrović? 2
Foto:Vesna Lalić/Nova.rs

Meklaren Automotiv je dugogodišnju saradnju koju je imao sa Mercedesom u Formuli 1 odlučio da komercijalizuje početkom ovog veka lansiranjem u prodaju modela „Merceds-Benz SLR McLaren“.

Ove automobile od prvog dana nije bilo moguće kupiti u takozvanoj slobodnoj prodaji po auto salonima već isključivo po narudžbi kod proizvođača, a na isporuku se čeka u proseku od šest meseci do godinu dana.

U samostalnu komercijalnu proizvodnju „Mekalren“ modela britanski proizvođač kreće 2011. godine. Od tada je stvoren novi brend koji su kupovali isključivo bogataši.

Jačanje marke koja predstavlja statusni simbol formirano je kroz cenu koja za nov automobil, sa samo osnovnom opremom, ide od 800.000 do milion evra, dok uz svu dodatnu opremu može da dobaci i do dva miliona. Na kupcu je da samo izrazi želju kakve unikatne detalje hoće na svom četvorotočkašu, a fabrika će ih sa zadovoljstvom ugraditi po dodatnoj ceni.

Kolika je vrednost ovih automobila možda najbolje svedoči da je primerak „Mercedes McLaren 722“ iz 2003. godine nedavno prodat za 2,6 miliona evra, što se čak smatra povoljnom cenom.

Meklaren je ekskluzivitet svojih vozila obezbedio time što se svaki model proizvodi samo nekoliko godina, u ograničenoj seriji od tek nekoliko hiljada primeraka. Zbog toga danas modeli iz 2011. ili 2012. godine vrede i po nekoliko miliona evra, a retkost je da se uopšte ponude na prodaju. Kao automobil koji je statusni simbol retko koji bogataš će se odreći ovakvog unikata, jer bi to u praksi moglo da znači da je u finansijskoj krizi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari