Ko je Nikola Petrović, jedan od 75 Vučićevih kumova? 1foto FoNet/Božidar Petrović

Jedna naizgled uobičajena saobraćajna nezgoda na Dedinju privukla je veliku pažnju zainteresovane javnosti na društvenim mražama budući da je u njoj sinoć učestvovao Nikola Petrović, poznatiji kao kum Aleksandra Vučića, predsednika SNS koji obavlja i funkciju predsednika države.

Petrović se naime, prema pisanju medija, svojim, za običan svet nedostižnim, „meklarenon“ od više stotina hiljada evra, zakucao u ogradu u Užičkoj ulici, oborio tri stuba i udario u auto marke „opel korsa“ kada su povređene dve osobe.

Šta se tačno desilo utvrdiće istraga, a mediji su nezvanično preneli da Petrović nije propustio „opel korsu“. Sa „meklarena“ su skinute tablice, a pripadnici MUP nisu dozvolili da njegov automobil preveze AMSS, već, kako su rekli, to mora da uradi Parking servis.

Ovaj četrdesetosmogodišnjak postao je poznat široj javnosti kao direktor „Elektromreže Srbije“ na čije čelo dolazi 2012. ali centar pažnje privlači kada su se 2015. pojavili detalji telefonskog razgovora tadašnjeg čelnika DS Bojana Pjatića i Lidije Udovički, jedne od nekadašnjih direktorki „Kontinental vinda“, u kojima se pominje da je Petrović navodno od Udovički tražio dva miliona evra kako bi vetro-park pomenute firme priključio na mrežu EMS-a.

On je tvrdio da nikad nije video Udovički, a na tu aferu je stavljena tačka nakon što je testiran na poligrafu, na kojem je, kao je saopšteno, prošao. Direktorka „Kontinental vinda“ bila je sadašnja premijerka Ana Brnabić.

Jedan od poslednjih puta kada je pominjan u javnosti je kada je KRIK otkrio da je kupio avio-kompaniju od kontroverznog biznismena Stanka Subotića.

Tada je Vučić odgovarajući na pitanje novinarke N1 rekao da se „nikad nije vozio ni njegovim autobusima, ni avionima, niti bilo čim drugim“, „da nema pojma šta on kupuje i čime se bavi, da se čovek bavi poslom privatnim, i da je bio bogat uvek“, kao i da je „jedinu vezu sa državom je imao kada mu je režim DS davao dozvole za neke hidroelektrane“.

– U naše vreme ništa od toga nije dobio. Šta privatno radi – to je njegova stvar – kazao je Vučić.

Tada je Vučić rekao i da ima „75 kumova“, te da ne može da odgovara za sve njih.

Prema nepotvrđenim informacijama, Petrović je bio kum Vučiću na njegovom drugom venčanju, sa Tamarom Đukanović, u jesen 2013.

A o poznanstvu sa Vučićem je za Nedeljnik 2015. rekao: „Moj odnos s Vučićem je prijateljski i kumovski. Član sam SNS, ali nisam funkcioner stranke. Nisam političar. Verovali ili ne, Aleksandra sam upoznao ispred zgrade igrajući basket. Naravno, mislim da je ubedljivo najbolji i najenergičniji premijer koga je Srbija ikad imala. I nisam subjektivan kada to kažem. O tome govore rezultati, a ja imam uvid u to koliko vremena i snage on ulaže u posao koji obavlja.“

Kako je pisao Istinomer, u njegovoj zvaničnoj biografiji, do koje je sada teško doći, navodi se da je sredinom devedesetih živeo u Švajcarskoj gde se bavio poslovima uvoza, izvoza i prodaje sirovina iz Afrike.

Posle toga, radio je i usavršavao se na londonskoj berzi. Po povratku u Srbiju, osniva uvozno-izvoznu firmu koja se bavila trgovinom voćem i povrćem. Kako se dodaje, u oblasti energetike „najpre se istakao kao direktor firme „Eco Energo group“, gde se bavio primenom najnovijih tehnologija u eksploataciji zelene energije i izgradnjom hidrocentrala“.

Navodi se da je diplomirani ekonomista, ali ne i u kojoj visokoškolskoj ustanovi je stekao to zvanje, što je, kada mu je istekao mandat na čelu EMS postao problem. Na pitanje Danasa 2016. kako komentariše tvrdnje „zlih jezika“ da nema fakultetsku diplomu Petrović je odgovorio: “A kako vi i „zli jezici“ mislite da sam dosad bio direktor bez završenog fakulteta?“

Upitan da li želi da demantuje one koji iznose optužbe na njegov račun i kaže diplomu kog fakulteta ima, direktor EMS-a nije odgovorio već je u sms poruci kratko napisao: „Pozdrav“.

Osim funkcije direktora EMS, od javnih funkcija od 1. januara 2015. bio je i potpredsednika Privredne komore Srbije.

Kao privatnik ima veoma razgranat biznis. Mediji prenose da je vlasnik 10 mini-hidroelektrana preko suvlasništva u pojedinim firmama, a istovremeno se bavi uvozom lekova i razvojem tehnologija za solarnu energiju.

Demantuje vlasništvo u deset mini hidroelektrana. „Istina je da sam vlasnik kompanije koja je manjinski vlasnik udela u sedam mini-hidroelektrana. Da dodam, za hidroelektrane Prodanča i Đorđina nisam ni čuo, a kamoli da sam njihov vlasnik“, naveo je Petrović u demantuju našem listu 2018.

U odgovoru naše redakcije na demanti, pisalo je da Agencija za privredne registre i Ministarstvo rudarstva pokazuju da ih ima osam (Tegošnica, Livađe, Gornje Gare 1 i 2, Donje Gare 1, 2 i 3 i Jabukovik).

„Pretpostavljamo da je moguće da čovek prosto zaboravi da ima još jednu elektranu u svom suvlasništvu. Ili to, ili podaci APR-a i Ministarstva rudarstva nisu ažurni“, odgovoreno mu je tada.

Godinu dana kasnije ovaj inevstitor u male hidroelektrane, reagujući opet na neki od naših tekstova otkriva nešto više o sebi, pa kaže: „Već sam navikao na ulogu koja mi je dodeljena – beskrupuloznog tajkuna koji iz senke povlači nekakve konce i kanape, ali, iskreno, postaje već malo dosadno. Istina je prilično jednostavna – ja sam čovek koji već dugo posluje uspešno, spreman u svakom trenutku da odgovaram ako sam uradio bilo šta nezakonito. Takođe, ja sam čovek koji je ponosan na svoje prijateljstvo i kumstvo sa Aleksandrom Vučićem, započeto na košarkaškom terenu ispred zgrade gde smo živeli i nastavljeno i ojačano tokom godina. Među nama, nemam nameru da zbog toga prestanem da se bavim svojim poslom“.

Njegovim biznisom bavili su se istraživački portali KRIK i CINS.

Kako je pisao KRIK, otkriveno je da je Petrović 2016. bio vlasnik ofšor kompanije „Arkshore International“ na Britanskim Devičanskim ostrvima, preko koje je imao račun u Švajcarskoj u vreme dok je bio direktor EMS-a. Vlasništvo nad tom firmom nije prijavio Agenciji za borbu protiv korupcije i time počinio krivično delo, jer je po zakonu bio dužan da to učini.

KRIK je pisao i da firma „Arkshore International“ nije jedina ofšor kompanija koju je imao Petrović. U januaru 2019. osnovao je kompaniju „Fabergé Advisors” u Luksemburgu i tako tajno ušao u niz poslova u Srbiji – uvoz lekova, razvoj tehnologije za solarnu energiju, kao i avio-prevoz.

U septembru 2020. CINS je objavio da je Petrović mesec dana ranije postao suvlasnik firme „Crni Vrh Power“ koja planira izgradnju vetroelektrane Crni vrh na teritoriji Žagubice, Bora i Majdanpeka. CINS je podsetio da je samo u 2019. „država od hidroelektrana povezanih sa njim otkupila struju u visini od 2,3 miliona evra“. A 2021. MHE, čije se vlasništvo povezuje sa Petrovićem, od države za struju dobile su 3,1 milion evra.

Petrović je u julu 2021. godine, kako je otkrio CINS, započeo i poslovnu saradnju sa Ljiljanom Božović, suprugom Zvonka Veselinovića. Oni su navodno postali suvlasnici kompanije „Storenergy“ koja se bavi proizvodnjom struje od sunčeve energije.

Prema pisanju KRIK-a, Nikola Petrović poseduje dve vile. Jednu, površine od oko hiljadu kvadrata, nedaleko od Partizanovog stadiona i Kuće cveća, izgradio je 2019. Druga se nalazi na Košutnjaku i vodi se na ime njegove supruge. Taj luksuzni objekat ranije je bio u vlasništvu države i Petrovići su ga tri godine izjamljivali od DIPOS-a, preduzeća za iznajmljivanje i održavanje državnih nepokretnosti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari