– Iako je 2011. godinu započela sa četvorogodišnjim nasledstvom negativnog finansijskog rezultata i projektovanim minusom većim od 1,2 milijarde dinara, Elektrovojvodina je poboljšanjem celokupnog stanja poslovanja prošlu godinu završila sa pozitivnim neto finansijskim rezultatom od 527 miliona dinara. Ostvareni uspeh u finansijskom delu u 2011. godini je rezultat maksimiziranja naplate, smanjenja komercijalnih gubitaka iznad projektovanog nivoa i podizanja kvaliteta isporuke električne energije po svim kriterijumima.

To su pokazatelji koji Elektrovojvodinu svrstavaju u red najuspešnijih u EPS-u. Po ostvarenoj naplati, Elektrovojvodina je na prvom mestu unutar EPS-a. Gubici električne energije su sa 13,5 odsto u 2010. godini smanjeni na 12,23 odsto u prošloj godini, što je povećalo prihode preduzeća za oko 634 miliona dinara. U 2011. godini investirali smo više od 12 miliona evra u poboljšanje pogonske spremnosti i stabilnosti elektroenergetskog sistema, što se jasno pokazalo u vanrednoj situaciji tokom februara. Zabeležen je minimalan broj kvarova i vrlo smo zadovoljni pozitivnim trendovima u stepenu pouzdanosti rada sistema. Samostalno i zajedno sa 44 lokalne samouprave i Gradom Novim Sadom u protekloj godini Elektrovojvodina je investirala više od 25 miliona evra u unapređenje energetske infrastrukture. Posebno sam zadovoljan što je 2.500 zaposlenih na platformi jedinstvene korporativne vizije napretka i u realizaciji sopstvenih poslovnih ciljeva stvorilo novi respektabilni kapacitet sa kojim se može ići u ostvarenje normi Zakona o energetici i u postizanje standarda EU i energetske zajednice – kaže u intervju za Danas Tihomir Simić, direktor Elektrovojvodine.

  • Nedavno ste proglašeni za najboljeg menadžera jugoistočne i srednje Evrope na ceremoniji u Sarajevu. Da li smatrate da priznanje koje ste dobili istovremeno predstavlja i potvrdu kvaliteta poslovanja i rada u Elektrovojvodini?

– Dobijanje ovog visokog priznanja predstavlja potvrdu kvaliteta stila upravljanja sa kojim je Elektrovojvodina u 2011. postigla visoke poslovne ciljeve, kao i verifikaciju uspešnog timskog rada na svim nivoima rukovođenja. Menadžment Elektrovojvodine je morao da bira između dosadašnjeg staromodnog načina korporativnog vođenja koje nije donosilo rezultate sa kojim se i nije moglo ići u susret budućnosti, i inovativne projektno-timske organizacije sa jasno definisanim ciljevima i očekivanjima, čije je izvršenje predstavljalo licencu za liderstvo u vremenu koje dolazi. Danas je Elektrovojvodina najpotentnija kompanija elektroenergetskog sektora u jugoistočnoj i srednjoj Evropi, a ja kao direktor sa svih 2.500 zaposlenih i menadžmentom delim ponos i osećam veliku ljudsku sreću zbog prepoznatljivosti rezultata koje smo postigli.

  • Elektrovojvodina je učestvovala u stvaranju Srpskog energetskog konzorcijuma na čijem ste vi čelu kao predsednik njegovog Saveta. Koji su razlozi za formiranje Srpskog energetskog konzorcijuma, čime će se on baviti i na kojim tržištima?

– Elektrovojvodina je tokom 54 godine rada izgradila visoke standarde organizacije, menadžmenta elektroenergetskim sistemom i obezbedila svoj permanentni tehnološki razvoj. U toku 2012. godine, nakon postignutih afirmativnih rezultata u poslovanju, sa kojima je prepoznata kao jedan od lidera u distributivnoj delatnosti jugoistočne i srednje Evrope, svrstana je u grupu prvih 100 najuspešnijih kompanija javnog sektora. Time su se stekli uslovi da se može započeti sa procesom operativne primene znanja i na međunarodnom tržištu, u zemljama u kojima je moguće vršiti transfer i implementaciju tehnologija rada i u kojima je moguće podizati performanse lokalnih kompanija na tim tržištima. Zbog ograničenih uslova poslovanja na domaćem tržištu, kao i radi potrebe da se u periodu prilagođavanja standardima poslovanja u energetskom sektoru na globalnom tržištu izvrši plasman postojećih znanja i ovladanih tehnologija potvrđenih kompanija u Srbiji, koje predstavljaju lidere u svojim opusima rada, formirali smo Srpski energetski konzorcijum kao oblik integrisanog poslovnog udruživanja u cilju ostvarivanja stručne, tehničke i tehnološke zaokruženosti za realizaciju projekata na stranim tržištima. Konzorcijum ima realan potencijal da u 2013. godini ostvari izvoz znanja i tehnologija sa kojima raspolažu kompanije iz Srbije i konkurisanja na tenderima na tržištima Afrike, Srednje Azije i bivših sovjetskih republika. Elektrovojvodina je u konzorcijumu okupila sve svoje dugogodišnje i dokazane partnere koji takođe mogu biti kompetitivni na međunarodnom tržištu i sa kojima će moći da obezbedi punu konkurentnost. Prema procenama referentnih međunarodnih agencija, Srpski energetski konzorcijum u 2013. godini može da očekuje izvoz znanja i tehnologije sa svim članicama konzorcijuma u vrednosti preko 100 miliona evra samo na afričkom kontinentu.

  • Da li srpske energetske, a među njima i elektroenergetske kompanije, mogu da budu zamajac privrede u narednom periodu?

– Svaki projekat, bez obzira na to da li je vezan za unapređenje društvene ili privredne strukture počinje i završava se energetikom. Pitanje energetske sigurnosti i stvaranje ambijenta za strane direktne investicije, napredak ekonomije i privrede i poboljšanje kvaliteta života građana isključivo zavisi od obezbeđenja dovoljne količine energije za celokupan razvoj. SMART GRID koncept i tehnologija pametnih mreža je jedini način za podizanje celokupnog kvaliteta života i rada na širem prostoru i podrazumeva beskompromisnu primenu najsavremenijih tehnologija sa kojima se obezbeđuje upravljanje i predviđanje budućih događaja u realnom vremenu. Elektrovojvodina je osnov za takav rad u toku 2011. godine izgradila i danas planski realizuje sve potrebne korake koji vode ka obezbeđenju energetske sigurnosti svih privrednih subjekata i građana na teritoriji Vojvodine, na kojoj ima neposrednu odgovornost.

  • Kako smanjiti krađu struje? Koliku ona štetu nanosi Elektrovojvodini i šta bi država morala da učini sa svoje strane da do krađe električne energije ne dolazi?

– Kreativnim pristupom u smislu organizacije borbe protiv ovog velikog društvenog zla, Elektrovojvodina je uspela u 2011. godini da oprihoduje svoj poslovni rezultat sa preko 600 miliona dinara od otkrivene krađe električne energije. Nažalost, iako je to najbolji rezultat ikada postignut u EPS-u, još uvek se krađom električne energije gubi po našoj proceni iznos koji premašuje sumu koju smo prošle godine uložili u održavanje sistema i remonte. Elektrovojvodina borbu protiv krađe električne energije i oštećenja elektroenergetske opreme smatra sopstvenim i društvenim prioritetom. Tim povodom upućeno je više od 20 različitih inicijativa državnim institucijama, kako bi zajedničkim snagama suzbili i sprečili ovo društveno zlo.

  • Premijer Ivica Dačić je izjavio da će Elektroprivreda Srbije ostati u državnom vlasništvu. S obzirom da je Elektrovojvodina sastavni deo EPS-a kako gledate na takav stav premijera?

– Premijer Ivica Dačić je takvim svojim stavom iskazao državničku i nacionalnu odgovornost. Elektrovojvodina duže od pola veka predstavlja okosnicu razvoja privrede i podizanja opšteg društvenog standarda svih građana Vojvodine. Teško je očekivati da bi ovako važan sistem svoju misiju u narednoj deceniji mogao vršiti, a da je u potpunosti u vlasništvu privatnog kapitala, koji prvenstveno kao svoju pretpostavku poslovanja ima profit i povratak uloženog. Uveren sam da smo modelom uspešnosti našeg rada učinili upravo ono što je najsvrsishodnije, odnosno da smo postigli visoke tehničke i tehnološke standarde, i pozitivne finansijske rezultate i time sebe kvalifikovali da možemo biti kompetitivni strateški partneri, a ne preduzeće koje se može kupiti za mali iznos novca, a onda služiti samo za profitno poslovanje privatnog vlasnika. Strateško partnerstvo na duži period predstavlja jedini siguran način za razvoj i dalju dinamičnu izgradnju celokupnog elektroenergetskog sistema. Zato smo uložili ogromne napore da Elektrovojvodinu saobrazimo sa svetskim standardima i obezbedimo uspešnost njenog poslovanja, tako da Srbija kao vlasnik može da izabere prave, dugotrajne i ugledne strateške partnere.

Završavamo projekte vredne 40 miliona evra

* Kakve poslovne rezultate Elektrovojvodine očekuje u 2012. godini?

– Ova poslovna 2012. godina treba da potvrdi sposobnost uspešnog poslovnog sistema kakav je Elektrovojvodina da bude kompetitivan na slobodnom tržištu električne energije, sa svešću da samo vrhunski profesionalizam svih zaposlenih i posvećenost menadžmenta u postizanju referentnih poslovnih rezultata može doneti realizaciju vizije u budućnosti. Dalje poboljšanje kompletnog načina poslovanja, podizanje svih performansi i uvođenje standarda doveli su Elektrovojvodinu na takav nivo da možemo i u 2012. godini da nastavimo sa trendom smanjenja gubitaka. Napravili smo presek aktivnosti za prvo polugodište 2012. godine, koji i potvrđuje sve navedene činjenice i još jednom smo pokazali i dokazali da su promena kompletnog načina razmišljanja i poslovanja urađeni na najefikasniji i optimalan način. Promenili smo vizuru poslovanja Elektrovojvodine i u svim segmentima se pripremamo za poziciju lidera kao operator distributivnog sistema. U planu da se u ovoj godini završi nekoliko velikih projekata, čija je vrednost više od 40 miliona evra. Projekti koji stoje pred Elektrovojvodinom su završetak celokupne digitalizacije govornih radio-veza i veza za prenos podataka sa elektroenergetskih objekata, upravljanje mobilnim ekipama, izgradnja novog centra za skladište podataka (Data Center), implementacija, odnosno dogradnja novog sistema za obračun i naplatu električne energije (Billing), sistemi za upravljanje na srednjem naponu u svim ograncima, Smart City projekat na nivou konzuma ED „Novi Sad“, kao i ugradnja nove savremene energetske opreme. Verujem u naš dalji napredak i zajedničku budućnost, jer uspeh predstavlja istinsku vrednost samo ako ima kontinuitet, a zaposleni u Elektrovojvodini to mogu postići.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari