italija digitalni nomadiFoto: Shutterstock/LightField Studios

Zemlje sa velikim brojem gig radnika, kao što je Srbija, koji rade na globalnim platformama za rad, treba da razmotre proširenje socijalne zaštite na sve radnike u nestandardnim formama rada uključujući ovde i radnike na gig platformama, poruka je sa regionalne konferencije o uticajima veštačke inteligencije na rad u budućnosti.

Države bi trebalo da inoviraju dizajn paketa osiguranja ovih radnika kroz partnerstva sa platformama i fintek kompanijama i da sarađuju sa platformama kako bi podržale inkluziju i razvoj veština ovih radnika.

Vlade sa većim kapacitetima za iniciranje zakonodavnih promena trebalo bi da razjasne status radnika na gig platformama ažuriranjem svojih regulatornih okvira, rečeno je danas na najvećoj regionalnoj konferenciji o platformskoj ekonomiji „Promišljanje budućnosti rada: platformski rad u doba veštačke inteligencije“ koju organizuje Centar za istraživanje javnih politika (CENTAR) u saradnji sa amsterdamskom inicijativom Reshaping Work.

Na skupu na kojem se okupilo preko sto učesnika u Beogradu i u hibridnoj formi, naglašeno je
da region Istočne i Jugoistočne Evrope predstavlja jedan od najvećih globalnih rezervoara
radne snage u platformskom radu.

Branka Anđelković koosnivačica i programska direktorka Centra za istraživanje javnih politika ocenila je da digitalne tehnologije, veštačka inteligencija i algoritamsko upravljanje transformišu svet rada.

„Sa nedavno usvojenom Eevropskom Direktivom o platformskom radu, EU uvodi pravni okvir koji će otvoriti mogućnosti za preduzeća i radnike. Time će se osigurati pravičnost, inkluzija i bezbednost na radu. Nova pravila takođe osiguravaju da veštačka inteligencija bude usmerena na čoveka i pouzdana, osnažujući ljude na radnom mestu. Evropska komisija je spremna da pomogne državama članicama da što pre primene ova nova pravila kako bismo ostali ispred vremena“, rekla je Manuela Geleng iz Generalnog direktorata EU za zapošljavanje, socijalna pitanja i inkluziju, koja je na početku skupa obratila učesnicima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari