Zašto je plan transformacije EPS-a proces "na dugačkom štapu"? 1Foto: BETAPHOTO/AMIR HAMZAGIĆ

Plan transformacije kompanije koji je usvojila Skupština Elektroprivrede Srbije, a čiji je cilj unapređenje operativnih performansi je koristan proces, ali će za njegovu implementaciju trebati znatno više vremena nego što je predvidelo rukovodstvo preduzeća, navodi za Danas sagovornik iz EPS-a koji je želeo da ostane anoniman.

Plan transformacije, kako je saopštila Elektroprivreda Srbije, bi trebalo da promeni organizacionu strukturu i unapredi operativne i finansijske procese, bez smanjenja budžeta zarada.

Navodi se da je usvajanjem Plana transformacije najveće energetske kompanije, Srbija ispunila važan strukturni reper u okviru aranžmana sa Međunarodnim monetarnim fondom.

– Promene u organizacionoj strukturi usmerene su, između ostalog, na unapređenje digitalizacije poslovnih procesa i usluga uz povećanje bezbednosti sistema i podataka, efikasnije upravlјanje investicijama i lјudskim resursima – tvrde u EPS-u i dodaju da će strukturne promene biti sprovedene duž celog sistema uz precizno definisane procedure i odgovornost.

Cilј planiranih reformi je da Elektroprivreda Srbije postane tržišno orijentisana, profitabilna kompanija usmerena na povećanje zadovolјstva kupaca i ostvarivanje cilјeva Zelene agende.

Realizacijom Plana transformacije, EPS će do 2030. godine unaprediti operativne performanse kako bi u narednim godinama mogao da parira najrazvijenijim kompanijama poput onih u Evropskoj uniji.

Do tada, predviđena je realizacija značajnog investicionog ciklusa uz smanjenje troškova.

U toku je formiranje Kancelarije za transformaciju, koju će činiti zaposleni EPS i spolјni eksperti koji su prepoznati kao lideri u svom domenu, a koja će imati zadatak da implementira Plan transformacije.

Naš sagovornik pak tvrdi da je reč o obimnom i zahtevnom procesu koji zahteva vreme kako bi se sve planirano primenilo na predviđeni način i kako bi poslovanje preduzeća bilo efikasnije i uspešnije.

– Jedan od osnovnih ciljeva je da se izvršnim direktorima daju veća ovlašćenja čime će imati i veću odgovornost. Dakle, izvršne odluke se neće donositi samo u top menadžmentu, odnosno za njih neće biti zadužen samo generalni direktor već će i izvršni direktori koji će biti imenovani imati veću ulogu u rukovođenju preduzećem. Izbor generalnog i izvršnih direktora je nešto što svakako može da se brzo realizuje. Sve ostalo zahteva vreme, jer je EPS veliki sistem veoma važan za funkcionisanje srpske privrede i društva u celini – navodi naš sagovornik.

Prema njegovim rečima nisu planirana otpuštanja, ali će doći do procesa prekvalifikacije kako bi se popunile “rupe” u delovima preduzeća gde postoji manjak radne snage.

– Reprezentativni sindikat u preduzeću je veoma jak i shodno tome se ne razmišlja o otpuštanjima zaposlenih, ali ni o smanjenju ličnih dohodaka. Naprotiv, u planu je i povećanje zarada kada EPS počne bolje da posluje. Sigurno će se sprovesti prekvalifikacija te će zaposleni u onim delovima preduzeća gde ima viškova biti usmeravani ka onim delovima Elektroprivrede Srbije gde postoji potreba za novom radnom snagom. Pretposavljam da je novac za angažovanje spoljnih eksperata zaduženih za rad u Kancelariji za transformaciju obezbeđen i da neće izazvati dodatne troškove. Sigurno je da će sindikalci pratiti sve segmente koji mogu da ugroze radna mesta i zarade zaposlenih i reagovatii u slučaju da do toga dođe – navodi naš sagovornik.

Glavni poverenik Sindikata EPS “Nezavisnost” ogranak Termoelektrana “Nikola Tesla” Dragoslav Ljubičić postavlja pitanje ko će “imenom i prezimenom” činiti Kancelariju za transformaciju.

– Drugim rečima postavlja se pitanje po kom osnovu je napravljena selekcija kadrova za njeno osnivanje i popunu. Takođe, bitno je da građani Srbije znaju da Skupština EPS-a ne postoji niti raspravlja o bilo kom pitanju. Razlog je veoma jednostavan, Skupštinu čini svega jedna osoba i to je ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović Handanović. Iz kratkog saopštenja koje je objavio EPS stičem utisak da je ministarka naložila Nadzornom odboru Elektroprivrede Srbije da nađe način da se angažuje što više preduzeća bliskih Srpskoj naprednoj stranci koja su se “afirmisala” u IT sektoru, da bi se unapredio sistem kvaliteta. Podsećam, da je bivše Javno preduzeće EPS platilo i obezbedilo najmodernije licence sistema kvaliteta – ističe Ljubičić.

Kada je reč o izveštaju pripremljenom za Međunarodni monetarni fond naš sagovornik naglašava da je to samo šarena laža koja treba da sakrije veliki broj zaposlenih u Pro TENT-u, inače državnom preduzeću nastalom izdvajanjem iz EPS-a 2003. godine, koji nemaju ugovore o radu u akcionarskom društvu Elektroprivreda Srbije, a u suštini rade na radnim mestima koja su sistematizovana u tom preduzeću.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari