Menadžment Falk Ista pozvao radnike na pregovore i rekao im da sami odrede vreme sastanka: Oni predložili sredu u 11 sati 1Foto: Miljko Stojanović/Danas

Danas nešto posle 11 sati, radnici Falk Ista u Knjaževcu, koji su od petka su u štrajku, dobili su mejl od menadžmenta firme, sa pozivom na sastanak, potvrdio je za Danas Uroš Savić, predsednik sindikata “Sloga”, u ovoj firmi.

Kako je on kazao za Danas, u pozivu se navodi, da radnici odrede termin, kada im odgovara i da im to kažu.

“Mi smo poslali odgovor, da nam odgovara sastanak, sutra u 11 sati, i sada očekujemo njihov odgovor, da li to vreme prihvatljivo. Sada idemo do Opštine Knjaževac, da im predamo zahtev da oni budu medijatori, pošto su kazali da su na našoj strani”, ističe Savić.

Prema njegovim rečima, očekuju da dođe predsednik Sindikata “Sloga” iz Beograda, Željko Veselinović, koji će prisustvovati sastanku.

“Radnici su zadovoljni, što je menadzment firme, konačno odgovorio, i želi sa nama da razgovara, ali to još uvek ne znači ništa. Jeste to mali pomak, ali videćemo u kom smeru”, kazao je sagovornik Danasa.

Podsećamo, radnici Falk Ista u Knjaževcu, kao što su najavili, radikalizovali su danas proteste, tako što su blokirali prilaz fabrici, potvrdio je za Danas, Uroš Savić, predsednik sindikata “Sloga”, u ovoj firmi.

Radnici italijanske firme Falk Ist, od petka štrajkuju. Njih nekoliko stotina, krenuli su juče u protesnu šetnju. Došli su do zgrade Opštine Knjaževac, gde su razgovarali sa predsednikom Opštine, Milanom Đokićem, koji je tom prilikom kazao, “da su oni na njihovoj strani, ali radnici treba da budu svesni, da oni ne mogu da utiču na plate u privatnoj kompaniji”. Takođe on ih je zamolio da se protest ne politizuje.

Uroš Savić, predsednik sindikata “Sloga”, kazao je za Danas, da opština Knjaževac želi da se uključi u pregovore, a pošto do kraja jučerašnjeg dana nisu dobili odgovore na svoje, danas je započeta radikalizacija protesta, zatvaranjem prilaza fabrici.

Zahtevi radnika su sledeći: povećanje neto zarade za 10 odsto, povećanje mesečnog stimulansa sa sadašnjih 2.000 na 5.000 dinara, kao i uvećanje iznosa za topli obrok sa sadašnjih 150 na 200 dinara. Takođe, insistiraju na garancijama o progresivnom povećanju zarada do nivoa od 70 odsto plate za život u narednim godinama.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari