“Nemamo novac za kavijar kao naš menadžment, spremaćemo pasulj u kazanu”: Radnici Falk Ista traktorom i automobilima blokirali ulaz fabrike 1Foto: Privatna arhiva

Radnici Falk Ista u Knjaževcu, kao što su najavili, radikalizovali su danas proteste, tako što su blokirali prilaz fabrici, potvrdio je za Danas Uroš Savić, predsednik sindikata “Sloga” u ovoj firmi.

Prema njegovim rečima, prvo je on automobilom stao na ulaz fabrike, a zatim su i druge kolege učinile isto.

“Došao je kolega traktorom i blokirao ulaz sa jasnim simbolima našeg sindikata i naše države. Okupio se isti broj radnika kao i juče. Mogu da dodam, da smo od 5 sati jutros, zvanično blokirali fabriku”, kazao je Savić.

Prema rečima našeg sagovornika, blokiran je glavni ulaz, dok prate šta se dešava na sporednim, ali kako ističe, u fabrici nema radnika.

“Nemamo novac za kavijar kao naš menadžment, spremaćemo pasulj u kazanu”: Radnici Falk Ista traktorom i automobilima blokirali ulaz fabrike 2
Foto: M. S. / Danas

“Ostali ulazi su slobodni, ali nema potrebe za blokadom, pošto nema vozila, a nema ni radnika. Menadžment firme juče je radnicima koji su bili na poslu saopštio da iz bezbednosnih razloga ne dolaze danas i sutra na posao”, objašnjava on.

On dodaje, da je to saopšteno radnicima, zato što je menadžment mislio da radnici koji su u štrajku, neće dozvoliti ostalima da uđu u krug fabrike.

“Nama to ne pada na pamet. Kolege koje žele da rade, mogu slobodno da idu, mi ih nećemo sprečavati. Blokada se isključivo odnosi na vozila koja treba da izvoze stvari i gotove proizvode. Ako mi ne želimo da radimo cipele za te pare – neće niko”, kaže Uroš Savić.

“Nemamo novac za kavijar kao naš menadžment, spremaćemo pasulj u kazanu”: Radnici Falk Ista traktorom i automobilima blokirali ulaz fabrike 3

Uroš dodaje, da nekoliko radnika se nalazi u krugu fabrike, ali ne zna na kojim su poslovima i gde trenutno rade.

“Opet kažem, da je menadžment firme prekršio naše štrajkačko pravo, s obzirom da su kazali portirima da ne otvaraju kapije i da nas ne puste u krug fabrike. Mi po zakonu imamo pravo na štrajk u unutar firme, a oni nam ugrožavaju osnovno pravo na vodu, toalet i slično, tako da sam kontaktirao opštinske organe, i tražio da po hitnom postupku pošalju inspekciju, da kažu menadžmentu firme, da nam otvore kapije, obezbede javni toilet i pijaću vodu”, ističe naš sagovornik.

Savić kaže, da trenutno policije nema, a da ih niko od juče nije kontaktirao.

“Mogu reći da je situacija mirna, osim problema koji imamo sa pijaćom vodom i toaletom. Plan za danas je da ostajemo ovde do kraja radnog vremena, a pošto smo mi radnička klasa, nemamo novac za kavijar kao naš menadžment, mi sada postavljamo kazan, i spremaćemo pasulj”, zaključio je Savić.

Podsećamo, radnici italijanske firme Falk Ist, od petka štrajkuju. Njih nekoliko stotina krenuli su juče u protesnu šetnju. Došli su do zgrade Opštine Knjaževac, gde su razgovarali sa predsednikom Opštine, Milanom Đokićem, koji je tom prilikom kazao, “da su oni na njihovoj strani, ali radnici treba da budu svesni, da oni ne mogu da utiču na plate u privatnoj kompaniji”. Takođe on ih je zamolio da se protest ne politizuje.

Uroš Savić, predsednik sindikata “Sloga”, kazao je za Danas, da opština Knjaževac želi da se uključi u pregovore, a pošto do kraja jučerašnjeg dana nisu dobili odgovore na svoje, danas je započeta radikalizacija protesta, zatvaranjem prilaza fabrici.

Zahtevi radnika su sledeći: povećanje neto zarade za 10 odsto, povećanje mesečnog stimulansa sa sadašnjih 2.000 na 5.000 dinara, kao i uvećanje iznosa za topli obrok sa sadašnjih 150 na 200 dinara. Takođe, insistiraju na garancijama o progresivnom povećanju zarada do nivoa od 70 odsto plate za život u narednim godinama.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari