"Teško nam je. Platimo komunalije, kupimo hranu, i za dve nedelje para više nema": Radnice firme "Falk Ist" za Danas 1Foto: M. S. / Danas

Radnici italijanske firme Falk Ist, od petka štrajkuju, a sagovornice Danasa kažu, da su plate toliko male, da ne mogu ni pola meseca da “preguraju”.

Bojana Veljković, u Falk Ist radi već četiri godine. Za Danas kaže, da je napustila posao i došla da radi pošto je u to vreme plata bila “dobra”.

Ono što nju i njene kolege muči, je to, da je sada njihova plata manja za 10.000 dinara nego što je bila prošle godine, a cene su, kako ona dodaje sve više i više.

“Sada sam prilima 42.000 dinara i to je minimalac. Radimo pet dana po osam sati, i nema prekovremenog rada, ali ispunjavamo normu, što se od nas traži”, objašnjava Bojana.

"Teško nam je. Platimo komunalije, kupimo hranu, i za dve nedelje para više nema": Radnice firme "Falk Ist" za Danas 2
Foto: M. S. / Danas

Prema njenim rečima njoj plata nije dovoljna, a sa njom se slažu i ostali radnici ove firme.

“Imam dva sina, i samohrana sam majka. Jedan sin je postao punoletan, dok je drugi mlađi. Kako da živimo sa mojom platom, kada isplaćujem kredit? Ne znam šta više da radim”, jada se ona.

Ona dodaje da joj je kredit 20.000 dinara, i da sa ostalih 20.000 žive od plate do plate.

"Teško nam je. Platimo komunalije, kupimo hranu, i za dve nedelje para više nema": Radnice firme "Falk Ist" za Danas 3
Foto: M. S. / Danas

“Zbog takve plate smo na ulici. Ovde nema života”, poručuje Bojana.

Emina Mitrović, već devet godina radi u pomenutoj firmi. Za Danas kaže da kaže da je plata za devet godina “porasla” za 5.000 dinara.

“Ovo je strašno. Kada sam pre devet godina počela da radim, plata mi je bila 35.000 dinara, a sada poslednja plata je bila nešto više od 40.000 dinara. Vidite koliko smo napredovali? 5.000 dinara za devet godina – bruka”, poručuje ona.

"Teško nam je. Platimo komunalije, kupimo hranu, i za dve nedelje para više nema": Radnice firme "Falk Ist" za Danas 4
Foto: M. S. / Danas

Sagovornica Danasa kaže da su 2017. godine štrajkovali zbog niskih zarada, i obećano nam je mnogo, a ostvareno je malo.

“Iz firme nam govore da je situacija teška, da nema para, i da trenutno nema mogućnosti za povećavanje plata”, objašnjava Emina.

Prema njenim rečima, sa ovom platom može da živi dve nedelje, a nakon toga ostaje samo tuga.

“Teško nam je. Platimo komunalije, kupimo hranu, i za dve nedelje para više nema. Šta da radimo još pola meseca, to nikoga ne interesuje”, poručila je ona.

Razgovarali smo i sa drugim radnicima ove kompanije. Svi su nezadovoljni, i podržavaju protest, i saglasni su da ako se do večeras do 24 sata zahtevi ne prihvate, od sutra kreću sa radikalizacijom protesta.

“Podržavam sve zahteve. To treba svi da podreže”, poručila je Ana Aleksić.

"Teško nam je. Platimo komunalije, kupimo hranu, i za dve nedelje para više nema": Radnice firme "Falk Ist" za Danas 5
Foto: M. S. / Danas

I Snežana Đošić, podržava sve zahteve protesta, i saglasna je sa radikalizacijom, jer, kako kaže za Danas, “sa ovom platom nema života”.

Svi radnici stoje iza zahteva, ali se većina njih boji da javno kaže svoje ime i prezime.

Podsećamo, radnici Fack Easta iz Knjaževca, njih nekoliko stotina, krenuli su u protesnu šetnju u 10:30 sati. Došli su do zgrade Opštine Knjaževac, gde su razgovarali sa predsednikom Opštine, Milanom Đokićem, koji je tom prilikom kazao, “da su oni na njihovoj strani, ali radnici treba da budu svesni, da oni ne mogu da utiču na plate u privatnoj kompaniji”. Takođe on ih je zamolio da se protest ne politizuje.

Uroš Savić, predsednik sindikata “Sloga” u pomenutoj kompanije, kazao je za Danas, da opština Knjaževac želi da se uključi u pregovore, a ako do kraja dana ne dođe do dogovora i ne ispune se sva tri zahteva, od sutra počinje radikalizacija protesta, i zatvaraju prilaz fabrici.

Zahtevi radnika su sledeći: povećanje neto zarade za 10 posto, povećanje mesečnog stimulansa sa sadašnjih 2.000 na 5.000 dinara, kao i uvećanje iznosa za topli obrok sa sadašnjih 150 na 200 dinara. Takođe, insistiraju na garancijama o progresivnom povećanju zarada do nivoa od 70 odsto plate za život u narednim godinama.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari