Sloga: Radnici fabrike obuće “Falc East” iz Knjaževca stupili u štrajk 1Foto: Miljko Stojanović/ Danas

Radnici fabrike obuće „Falc East“ (Falk Ist) iz Knjaževca, jutros su stupili štrajk zahtevajući povećanje zarada za deset odsto, saopštili su Udruženi sindikati Srbije „Sloga“, koji kao reprezentativni sindikat, predvode protest.

Pored povećanja neto zarade radnici Falk Ista traže i povećanje mesečnog stimulansa sa sadašnjih 2.000 na 5.000 dinara, kao i uvećanje iznosa za topli obrok sa sadašnjih 150 na 200 dinara.

Uz to, traže i garancije o progresivnom povećanju zarada do nivoa od 70 odsto „plate za život“ u narednim godinama.

Sindikat je radničke zahteve predstavio rukovodstvu fabrike početkom godine, i nakon niza neuspešnih pregovora krajem maja jednoglasno je doneta odluka da se iz pregovaranja pređe u štrajk.

Većina radnika, kako je navedeno, radi za minimalac ili su zarade neznatno više od minimalca, što je gotovo tri puta niže od „plate za život“ u Srbiji.

Dodaje se da minimalna zarada sada ne pokriva rast cena koji je izazvala inflacija, pa je stvarni standard radnika niži nego prošle godine.

„Radnici smatraju da su njihovi zahtevi realni, čak i skromni u odnosu na rastuće troškove života u Srbiji“, navedeno je u saopštenju.

„Falc East“ je u vlasništvu kompanije „Falc Spa“ u Italiji i proizvodi za neke od najluksuznijih evropskih modnih brendova.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari