Mihajlović i Tjurdenjev: Efikasna realizacija projekata, mogućnost ulaganja NIS-a u OIE 1Foto: FoNet/Ministarstvo rudarstva i energetike

Ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović, razgovarala je danas sa generalnim direktorom NIS-a Kirilom Tjurdenjevim o aktuelnim projektima u oblasti energetike i tom prlikom istakla da je posebno važno realizovati one koji se odnose na ulaganja u nove kapacitete koji koriste obnovljive izvore za proizvodnju energije.

„Definisali smo okvire nove energetske politike, u toku je izrada strateških dokumenata. Saglasili smo se da je NIS važan deo energetskog sektora i da je neophodna saradnja kako bi se projekti što efikasnije realizovali, jer je to u interesu naše države i građana“, rekla je Mihajlović.

Kada je reč o projektu izgradnje TE-TO Pančevo, rečeno je da je akcionim planom previđena finalizacija do kraja godine, kada se očekuje i probni rad.

„Ovo Ministarstvo je uvek na raspolaganju kada je reč o zajedničkim projektima i zbog toga smo poslednjih godinu dana uspeli da uradimo više nego za prethodnih šest godina. Kada je reč o snabdevanju gasom, čekamo novi ugovor ‘Srbijagasa’ i ‘Gasproma’, pregovori su u toku i razumemo trenutnu situaciju, ali svakako neće biti problema sa snabdevanjem“, rekao je Tjurdenjev.

Na sastanku je bilo reči i o razvoju „Petrohemije“ nakon njene privatizacije, u skladu sa novim tehnologijama, saradnji na novim projektima i realizaciji postojećih, investicionih projekata u rafineriji Pančevo, kao i o pitanju skladištenja obaveznih rezervi nafte.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari