Mihajlović kineskoj kompaniji CMEC: Neprihvatljiva dinamika radova na projektu TE Kostolac B3 1Sastanak ministarke i predstavnika kineske kompanije CMEC Foto: Ministarstvo rudarstva i energetike

Ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović izjavila je danas, u razgovoru sa predstavnicima kineske kompanije CMEC, da je nedopustiva dosadašnja dinamika radova na izgradnji Bloka 3 u Termoelektrani „Kostolac B“, ističući da je reč o jednom od najvećih gradilišta u energetskom sektoru.

Ministarka je razgovarala sa glavnim predstavnikom kineske kompanije CMEC, Li Suekiang, i generalnim direktorom predstavništva CMEC u Srbiji, Ren Kailong.

„Srbija i Kina imaju odlične odnose, pre svega zahvaljujući prijateljstvu naša dva predsednika, Aleksandra Vučića i Si Đinpinga. Vi niste samo jedna od kompanija koja radi u Srbiji, predstavljate svoju zemlju, što je velika čast i odgovornost, kao što i mi predstavljamo građane Srbije. Nikome ne ide u prilog sadašnja dinamika i kašnjenja sa projektom Kostolac B3. Srpska strana je tu, nećemo stajati sa strane i posmatrati realizaciju projekta, radićemo još više da vam pomognemo, ali vi morate uložiti više napora i rada, da se nadoknade kašnjenja, jer je dosadašnja realizacija neprihvatljiva, te da oko pitanja kvaliteta nema kompromisa“, poručila je Mihajlović, a prenosi pres služba Ministarstva rudarstva i energetike.

Kako se dodaje, ministarka je na današnjem sastanku insistirala da se maksimalno ubrza stepen mesečne realizacije projekta kako bi se do jula ove godine došlo do zadovoljavajućeg nivoa i istakla da kineska kompanija mora da radi u skladu sa međunarodnim standardima i ugovornim obavezama.

Li Suekiang se zahvalio potpredsednici Vlade na podršci i pomoći, podsetivši i da su veliki infrastrukturni projekti u prethodnom ministarstvu završeni zahvaljujući njenom zalaganju.

Ren Kailong je još jednom izrazio uverenje da će projekat biti završen do jeseni 2022. godine, te da će kompanija raditi u skladu sa ugovorenim zahtevima i obavezama i da će uložiti dodatne napore za isporuku opreme.

Sastanku su prisustvovali i predstavnici ambasade NR Kine u Srbiji i JP „Elektroprivreda Srbije“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari