Mihajlović: Nema razloga za odlaganje grejne sezone 1foto FoNet/Ministarstvo rudarstva i energetike

Ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović izjavila je dnas posle sednice Radne grupe za praćenje sigurnosti snabdevanja energijom i energentima da je energetski sektor spreman za početak grejne sezone i da nema razloga za odlaganje.

„Ima dovoljno energenata, i gasa i mazuta. Ono što je takođe dobra vest je da EPS već nekoliko dana ne uvozi struju“, kazala je Mihajlović, saopštio je njen kabinet.

Navela je da su Poslovno udruženje „Toplane Srbije“ i „Beogradske elektrane“, kao i EPS, EMS, EDS, „Srbijagas“ i Uprava za rezerve energenata potpuno spremni za početak grejne sezone u skladu sa Zakonom o energetici i da je sve spremno da grejna sezona počne 15. oktobra.

„Naravno da mislimo da ne treba grejati stanove kada je spoljna temperatura visoka i biće potrebno nekoliko dana da se proveri da sve funkcioniše i tehnički, ali svakako je sve spremno da grejna sezona počne na vreme“, izjavila je Mihajlović.

Na sednici je razgovarano i o planiranim nabavkama mazuta za EPS, o proizvodnji i nabavci uglja, mogućoj proizvodnji električne energije tokom zimskih meseci i projekcijama za uvoz energije.

Predstavnici „Srbijagasa“ izvestili su o popunjavanju skladišta „Banatski Dvor“ i isporukama gasa termoelektranama-toplanama, i ukazali na potrebu za racionalno korišćenje ovog energenta.

Takođe je razmatrana situacija u vezi sa snabdevanjem naftom i naftnim derivatima, koje se odvija stabilno, kao i rešavanjem problema u snabdevanju tržišta peletom, navodi se u saopštenju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari