Mihajlović: Peleta u Srbiji ima na 80 odsto prodajnih mesta 1Foto: BETAPHOTO/MINISTARSTVO RUDARSTVA I ENERGETIKE/ZORAN PETROVIC

Ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović rekla je danas u Nišu da peleta u Srbiji ima na 80 odsto prodajnih mesta, dok ga na 20 odsto prodajnih mesta nema ili ga sklanjaju i pokušavaju da prodaju po višoj ceni, zbog čega reaguje tržišna inspekcija.

„Mi već imamo poprilične količine peleta koje su zaplenjene, upravo zbog toga što su određene kompanije pokušavale nešto da izvrdaju, ali većinom ga ima“, rekla je Mihajlović prilikom posete Dispečerskom centru niške Elektrodistribucije.

Ona je ponovila da se 110.000 domaćinstava u Srbiji greje na pelet, a milion domaćinstava na ogrevno drvo.

Najavila je da će se nastaviti kontrola prodavaca peleta i ogrevnog drveta da bi sva domaćinstva imala dovoljno tog goriva za predstojeću zimu.

Mihajlović je istakla da ostaju na snazi sve odluke Vlade Srbije koje se tiču peleta, uključujući i odluku o ograničavanju maloprodajne cene.

Kako je kazala, za toplane u gradovima i opštinama u Srbiji koje koriste mazut, obezbeđene su dovoljne količine za predstojeću zimu, dok je za one koje koriste gas, ali mogu da ga zamene mazutom, potrebno još 13.000 tona tog goriva.

„U robnim rezervama imamo tu količinu mazuta i toplane će ga dobiti. Ni jedna toplana neće ostati bez mazuta zato što mi ne znamo kako će izgledati zima i da li će gas stvarno doći ili neće ili će biti tehničkih problema“, rekla je Mihajlović.

Dpdala je da će se nabaviti dodatne količine mazuta, da bi ih u robnim rezervama bilo toliko da mogu da se koriste ukoliko zatreba.

„Ne vidim brigu za mazut, kao što ne vidim ni za derivate. Ostaje pitanje dotoka gasa, da li će to da funkcioniše, kao što funkcioniše danas“, rekla je Mihajlović.

Ona je pozvala sve građane, ustanove, preduzeća i lokalne smaouprave da štede struju kako bi što manje novca iz budžeta bilo izdvajano za uvoz struje.

Mihajlović je navela da električna energija sada na tržištu košta više od 500 evra po megavat času.

Gasovod od Niša do Dimitrovgrada biće završen septembra naredne godine

Gasovod od Niša do Dimitrovgrada biće završen septembra naredne godine, a već u oktobru očekujemo da njim protiče gas, najverovatnije iz Azerbejdžana, izjavila je danas u Nišu ministarka rudarstva i energetike Srbije Zorana Mihajlović.

Ona je, obilazeći dispečerski centar Elekrodistribucije u Nišu, kazala da je izgradnja gasne interkonekcije Niš-Dimitrovgrad jedan od najvažnijih projekata koji će Srbiji dodatno obezbediti gasnu stabilnost.

„Što se tiče kritika da sam ostavila državu samo sa ruskim gasom, to nema nikakve veze sa istinom, jer je Srbija još 2008. prodala NIS, a to nije uradio ni Vučić, ni Zorana, već neki drugi“, istakla je Mihajlović.

Prema njenim rečima, do trenutka kada je formirana vlada koju je činila Srpska napredna stranka, imali smo samo jedan dotok gasa preko Ukrajine, a posle toga je napravljena i druga ruta, Balkanski tok.

„Sve su to neistine, kao što je neistina koju Nebojša Zelenović govori da je RTB Bor predat Кinezima na milost i nemilost, a svi se sećamo kako su izgledali i rudnik i grad i čitav okrug. Sada imamo kompaniju koja gradi, ulaže u zeleni rudnik, a priče o rušenju planine su netačne“, rekla je Mihajlović.

Ona je kazala da Vlada Srbije nije pravila, niti pravi planove za restrikcije struje.

„Nijednog jedinog trenutka država nije pravila bilo kakve planove za restrikciju jer verujemo da ćemo i bez toga izaći iz ovoga. Ono što nas brine i boli su milioni evra koje plaćamo i to zato što imamo trenutno energetsku krizu u Evropi, takvu kakva jeste i na koju mi ne možemo da utičemo“, naglasila je Mihajlović.

Kako je kazala, Elektroprivreda Srbije (EPS) danas ne može da proizvede one količine energije koje su potrebne za našu potrošnju, zbog čega je država omogućila EPS-u da može da uveze ugalj kako bi bar malo povećala proizvodnju.

„Država pomože na sve načine da Elektroprivreda Srbije uvozi elektičnu energiju. Pored onoga što dnevno uvozi za tržište gde su cene apsolutno neverovatne, pomaže i kroz ugovor sa Mađarskom i kroz potencijalni ugovor za Azerbejdžanom kako bismo imali određene isporuke električne energije do kraja marta i završetka grejne sezone“, rekla je Mihajlović.

Ona je rekla da više od 60 odsto potrošača u Srbiji troši 20 odsto struje, a 40 odsto potrošača gotovo 80 odsto struje, tako da prostora za uštedu ima, a preporuke za uštedu odnose se pre svega na one koji električnu energiju koriste za grejanje i dogrevanje prostorija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari