Mihajlović: Ako je tačno da je odbačena prijava protiv Grčića, to je suprotno logici i pravdi 1foto: (BETAPHOTO/MINISTARSTVO RUDARSTVA I ENERGETIKE/ZORAN PETROVIĆ/MO)

Potpredsednica Vlade i ministarka rudarstva i energetike, Zorana Mihajlović, izjavila je da Ministarstvo nije dobilo potvrdu da je odbačena tužba protiv bivšeg v. d. direktora EPS-a Milorada Grčića i rekla da bi takva odluka, ako je tačna, možda bila zasnovana na pravu, ali bi bila suprotna logici, pravdi i zdravoj pameti.

„Nismo dobili zvaničnu odluku tužilaštva, o tome sam saznala iz novina, Ministarstvo rudarstva i energetike nije dobilo nijedan podatak da je odbačena prijava, niti znamo koja, pošto smo podneli tri. Jednu Višem javnom tužilaštvu jer je nezakonito bio v. d. direktora EPS-a, drugu Tužilaštvu za organizovani kriminal jer je lažima i neistinama pravio paniku i naneo štetu budžetu od 60 miliona dinara i zaustavio proces rada na kopovima u periodu od pet sati i treću, takođe Tužilaštvu za organizovani kriminal, zbog svega što se dešavalo u decembru prošle godine kada je bila ugrožena i nacionalna bezbednost“, objasnila je Mihajlović.

Ona je istakla da je Tužilaštvo nezavisan organ, te da čekaju zvaničnu odluku.

„Ovako ne mogu da komentarišem, ali sam iznenađena, jer ako je tako, to onda nema veze sa logikom i pravdom“, rekla je ona, odgovarajući na pitanja novinara posle obilaska distributivnog dispečerskog centra EDS u Nišu.

Takođe, naglasila je i da državna uprava treba da bude primer uštede energije.

„Postoji razlog zašto smo baš danas u Nišu, a to je zato što je ovo grad koji je prvi počeo sa sprovođenjem preporuka o smanjenju potrošnje energije gašenjem dekorativne rasvete i pravljenjem planova za naredni period. Ovo je i prilika da pozovemo i druge opštine i gradove da krenu sa sprovođenjem preporuka, jer je to način da pomognu sopstvenoj državi, kako ne bismo davali ogroman novac za uvoz struje. Ovo je i apel svim gradovima i opštinama, javnim preduzećima, državnoj upravi, da se što pre priključe i krenu sa štednjom kako bi pomogli svojoj državi“, rekla je ona.

Mihajlovićeva je rekla da Ministarstvo rudarstva i energetike već dve godine radi na povećanju ušteda sprovođenjem projekata unapređenja energetske efikasnosti i subvencijama za postavljanje solarnih panela.

„Više od 25.000 domaćinstava završava projekte koje smo zajedno pokrenuli i to je jedan način, a drugi su preporuke kojima pokušavamo da ostvarimo dodatne uštede. Javna preduzeća, državna uprava će do 15. septembra dostaviti planove o uštedi 15 odsto energije. Preporuke koje smo dali za domaćinstva su jako važne, zato što u ukupnoj potrošnji najveći procenat jesu domaćinstva“, izjavila je potpredsednica Vlade. 

Ona je, odgovarajući na pitanja da li će preporuke postati i obavezne mere, rekla da je važnije da svi, kao društvo, shvatimo značaj električne energije i ponovila da država nijednog trenutka ne pravi planove restrikcije, već da pomaže EPS-u da proizvede što više električne energije.

„Imamo mnogo stručnjaka koji se danas pojavljuju u medijima, koji sebe nazivaju energetskim stručnjacima, a niko pojma nema čime se bavio ili šta je završio i takvi stručnjaci govore o restrikcijama. Država pravi planove kako da EPS proizvede više struje, omogućili smo i uvoz uglja, pregovaramo sa Mađarskom i Azerbejdžanom o uvozu struje do kraja marta, a o restrikcijama ne razgovaramo“, rekla je Mihajlović.

„Velika je čast što smo ovde da vidimo kako funkcioniše sistem u Nišu. Grad pomaže državi da obezbedi energetsku stabilnost, između ostalog i tako što smo pola sata posle donošenja preporuka dali nalog svim gradskim ustanovama da ugase dekorativna svetla i mislim da smo primer za druge opštine i gradove. Nećemo stati, to je samo početak, uspeli smo da zamenimo 65% rasvete u gradu i na taj način napravimo znatne uštede. Takođe, sve mere koje država bude donela ćemo pratiti“, izjavila je Dragana Sotirovski, gradonačelnica Niša.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari