Mihajlović: Podizanje energetske efikasnosti nacionalni cilj 1Foto: Beta/Zoran Petrović/MO

Ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović izjavila je danas u Kraljevu, gde je organizovan prijem građana, da je podizanje energetske efikasnosti nacionalni cilj i da će država i u narednim godinama subvencionisati zamenu stolarije i ugradnju solarnih panela.

„Do sada su četiri lokalne samouprave raspisale poziv za građane, u narednih 15 do 20 dana očekujemo da to urade i ostale. To je prvi javni poziv, koji je jako važan jer će pokazati da li možemo dodatno da pojednostavimo procedure za sledeće pozive, a prvi takav će biti krajem novembra ili početkom decembra, rekla je Mihajlović, saopšteno je iz njenog kabineta.

Sledeće godine ćemo samo za zamenu stolarije obezbediti više od 100 miliona evra, izjavila je Mihajlović.

Dodala je da će početkom septembra, po istom principu, biti raspisan i javni poziv za dodelu subvencija za ugradnju solarnih panela.

Naš interes je da u narednim godinama između 700.000 i 800.000 domaćinstava postavi

solarne panele, a mi ćemo u naredne dve godine ponavljati javne pozive i subvencionisati kupovinu sa 50 odsto od ukupne cene, kaže Mihajlović.

Odgovarajući na pitanja novinara o projektima u energetici i rudarstvu, naglasila je da je suština zelene agende privredni rast i konkurentnost nacionalne ekonomije.

„Investicioni plan Ministarstva koji će biti predstavljen u septembru obuhvata projekte vredne 17 milijardi evra. Očekujemo da će prve velike investicije početi da se realizuju 2022. godine. Tu je izgradnja velikih HE, poput Đerdapa 3 i Bistrice, kao i solarne, gasne i vetroelektrane, rekla je Mihajlović.

Posle trosatnog razgovora sa građanima Kraljeva ona je izjavila da je najveći deo problema u vezi sa vodosnabdevanjem, napajanjem električnom energijom i nedostatkom posla i najavila da će svi građani dobiti pisani odgovor, bez obzira na to da li su pitanja u nadležnosti Ministarstva rudarstva i energetike ili drugih institucija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari