Mihajlović (SSSS): Radnici iz Severne Makedonije i Albanije oboriće cenu domaće radne snage 1foto EPA-EFE/ANDREJ ČUKIĆ

Sekretar Veća Saveza samostalnih sindikata Srbije (SSSS) Zoran Mihajlović rekao je danas da će slobodan protok radne snage u zemljama Otvorenog Balkana najviše štete doneti Srbiji, jer će oboriti cenu domaće radne snage.

„Radnici Albanije i Severne Makedonije, koji ne budu mogli da odu u zapadnu Evropu, već će odlučiti da dođu u Srbiju oboriće cenu radne snage domaćim radnicima, pa će se nastaviti egzodus u Evropu, naših, ne samo stručnjaka, nego i manje kavalifikovane radne snage“, rekao je Mihajlović za Betu.

U Skoplju su 22. janura između zemalja Otvorenog Balkana, Srbije, Severne Makedonije i Albanije potpisani Protokol o uslovima za slobodan pristup tržištu rada i Protokol o povezivanju šema elektronske identifikacije pomoću ID broja, što će od 1. marta obezbediti jedinstveno tržište rada, pa radnicima neće biti potrebne boravišne i radne dozvole za rad u bilo kojoj od tih zemalja.

Mihajlović ne veruje da će radnici iz Srbije posao potražiti u Severnoj Makedoniji ili Albaniji.

U tim državama, kako je rekao, nezaposlenost je veća nego u Srbiji, pa motiv da dođu može biti nešto veća zarada, ali i to što je bliže nego da idu u neku evropsku zemlju.

On je rekao da se boji da će poslodavci sada više zloupotrebljavati radnike iz te dve zemlje i da će biti više rada na crno.

Dodao je da će ti radnici biti privlačni za strane investitore, ali da bi „Srbija strane investitore trebalo da privlači zbog zapošljavanja domaćih, a ne stranih radnika“.

Mihajlović je rekao da ima dosta nepoznatih detalja oko toga kako će se uplaćivati doprinosi za socijalno i penzijsko osiguranje tim stranim radnicima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari