Mihajlović: Struja i gas za domaćinstva neće poskupeti 1Foto: BETAPHOTO/MILOŠ MIŠKOV/MO

Ministarka rudarstva i energetike Srbije Zorana Mihajlović rekla je danas da je stabilno snabdevanje i isporuka energije i energenata, da neće biti nikakvih restrikcija niti ograničenja, kao ni poskupljenja struje i gasa za domaćinstva.

„Najvažnije za građane i privredu je da svih energenata ima dovoljno. Ima dovoljno naftnih derivata i gasa, struja se proizvodi. Manji je uvoz struje u odnosu na prethodne mesece, ima i dovoljno toplotne energije“, rekla je ministraka novinarima na Кopaonik biznis forumu.

Ona je istakla da će se sigurno menjati Uredba o ograničenju visine cena naftnih derivata.

„Zadržaće se određena ograničenja, ali ćemo pokušati da napravimo bolji balans između veleprodajne i maloprodaje cene. Jer to je osnovni razlog zašto se na nekim manjim pumpama ne prodaju naftni derivati – ima ih dovoljno, ali je problem bio u ceni“, rekla je ministarka.

Dodala je da se cena električne energije i gasa za domaćinstva neće menjati, bez obzira na rast cena energije i energenata na berzama

Mihajlović je na panelu „Energetska politika Srbije: Postati održiv do 2030“ rekla da je odnos prema energetici odnos prema privrednom razvoju, i da energetska politika određuje pravac rasta i razvoja čitave ekonomije.

Navela je da bez energetske bezbednosti i zdrave životne sredine nema ni privrednog ni društvenog razvoja.

„Energetska bezbednost je uvek vezana za geostrateški položaj i vodićemo računa o svim faktorima kako bismo do 2050. dostigli cilj – karbonsku neutralnost, ali pre svega da osiguramo energetsku bezbednost. Doneli smo zakonodavni okvir, kao i većinu podzakonskih akata, što je osnova za plan investicija koje su nam prekopotrebne u energetskom sektoru“, rekla je ministarka.

Istakla je da je Zakon o korišćenju obnovljivih izvora energije (OIE) prvi, poseban zakon u ovoj oblasti koji Srbija ima i da je ocenjen kao najmoderniji u Evropi.

„U našem energetskom miksu, ne računajući velike hidroelektrane, učešće OIE je na nivou od 3,4 odsto i to moramo da povećamo ako želimo da se borimo i za zdravu životnu sredinu koju ćemo ostaviti budućim generacijama i za dugoročnu energetsku stabilnost i bezbednost države. Bez energetske bezbednosti i stabilnosti nema ni industrije, ni privrede, ni razvoja države“, rekla je Mihajlović.

Dodala je da je drugi zakon koji je jako važan, kao drugi stub energetske bezbednosti, jeste energetska efikasnost.

„To je pitanje kojem se nismo dovoljno posvetili u prošlosti. Trošimo mnogo više toplotne i električne energije po jedinici društvenog proizvoda nego druge zemlje u Evropi i donošenje posebnog zakona daje nam mogućnost da ne samo država i privreda, nego sva domaćinstva i građani, učestvuju u ovom projektu“, rekla je Mihajlović.

Ona je istakla da je ulaganje u nove proizvodne kapacitete, prenosni i distributivni sistem, takođe prioritet, kao i da je diverzifikacija snabdevača sledeći korak koji je važan za stabilnost.

„Dobro je što imamo dva pravca dovoda gasa, ali je potrebno dodatno da radimo na diverzifikaciji snabdevača. Počeli smo radove na interkonekciji sa Bugarskom, uz podršku EU, i time ćemo dobiti mogućnost da gas nabavljamo i iz drugih izvora, što je u momentu energetske i političke krize u Evropi izuzetno važno“, rekla je Mihajlović.

Ukazala je da je energetska infrastruktura važna poput saobraćajne i da je u izradi strateških dokumenata bitno da učestvuju i institucije države i civilni sektor.

„Javna preduzeća su dužna da sprovode politiku države. Da li će pružati otpor? Da. Da li će ljudi koji šest godina nisu doneli nikakve promene sada prihvatiti promene? Neće. Ne mislim samo na zakone, već na promene koje donosi energetska revolucija kada je reč o infrastrukturi. Pričamo o korišćenju vodonika, električnim vozilima, o energiji koju možemo dobijati iz drugih izvora. Ako smo u saobraćaju uspeli da izgradimo infrastrukturu, možemo i u energetici“, rekla je Mihajlović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari