Zorana Mihajlovićfoto FoNet/Ministarstvo rudarstva i energetike

Ministarka rudarstva i energetike Srbije Zorana Mihajlović izjavila je danas da su projekti koje Srbija realizuje, zajedno sa nemačkom razvojnom bankom KfW, važni za energetsku tranziciju i veću energetsku sigurnost Srbije i da iznose oko 1,4 milijarde evra.

„Energetski projekti na kojima godinama radimo sa nemačkom razvojnom bankom KfW i Vladom Nemačke su ujedno i najvažniji deo saradnje Srbije sa ovom institucijom. Ukupna vrednost projekata u oblasti energetike iznosi oko 1,4 milijarde evra, od čega su blizu 400 miliona evra projekti koji su već realizovani“, rekla je Mihajlović posle sastanka sa članicom Izvršnog odbora nemačke razvojne banke KfW Kristiane Lajbah, objavilo je ministarstvo.

Ona je naglasila da su projekti koji se realizuju sa razvojnom bankom KfW važni za energetsku tranziciju, modernizaciju energetske infrastrukture, unapređenje znanja i mogućnost da proizvodimo energiju na zdraviji način.

„U narednom periodu je posebno važno da se bolje povežemo sa regionom u oblasti prenosa električne energije, gde već imamo zajedničke projekte. U vreme energetske krize, zelena energetika i zelena agenda su možda jedini način da budemo energetski bezbedni i da obezbedimo energetsku stabilnost, zbog čega neumorno radimo na novim projektima“, rekla je ona.

Članica Izvršnog odbora nemačke razvojne banke KfW Kristiane Lajbah rekla je da je Ministarstvo energetike jedan od najdugoročnijih i najpouzdanijih partnera KfW banke u Srbiji.

„Od kako smo počeli da radimo sa srpskom vladom, pre 22 godine, prvi projekat je bio upravo u oblasti energetike. Energetski sektor je od velike važnosti u vreme kad postoji velika zabrinutost za energetsku bezbednost, sigurnost snabdevanja i cene energije“, rekla je Lajbah.

Istakla je da oko 100.000 domaćinstava ima koristi od projekata obnovljivih izvora energije koji su sprovedeni sa Vladom Srbije.

„Posebno je važna naša saradnja na projektima u vezi sa sistemima daljinskog grejanja, gde projekti doprinose kvalitetnijem grejanju 250.000 ljudi“, rekla je Lajbahova i dodala da se agenda na kojoj treba raditi tiče zelene ekonomije i sigurnog snabdevanja po prihvatljivim cenama.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari