Mihajlović: Žensko preduzetništvo je snaga srpske ekonomije 1Foto:BETAPHOTO/MINISTARSTVO RUDARSTVA I ENERGETIKE/ZORAN PETROVIC)

Potpredsednica Vlade Srbije i predsednica Кoordinacionog tela za rodnu ravnopravnost Zorana Mihajlović izjavila je danas da je žensko preduzetništvo važno ne samo za rodnu ravnopravnost, već za privredni razvoj države.

Ona je na konferenciji “Žensko preduzetništvo – povežite se za pokretanje i unapređenje svog biznisa” u Privrednoj komori Srbije, rekla što je više žena zaposleno i što njihova preduzeća bolje posluju, to je bolje za celo društvo.

„Žensko preduzetništvo je snaga naše ekonomije. Još puno posla je pred nama, najveći broj žena osniva svoje biznise jer nisu imale mogućnost da se zaposle, pa je to iznuđena opcija. Bez obzira na to, stvorili smo osnove da se žene više bave preduzetništvom“, rekla je Mihajlović.

Ukazala je da ima još puno diskriminacije na tržištu rada i da su žene opterećene neplaćenim kućnim radom i brigom o deci i porodici.

„Država je tu, tu su Privredna komora Srbije, banke i finansijske institucije. Cilj i današnjeg skupa je umrežavanje i da se razgovara o budućnosti razvoja ženskog preduzetništva. A naša vizija je da u budućnosti ne govorimo o ženskom i muškom preduzetništvu, već da imamo jednake uslove za sve građanke i građane, da žive, rade i razvijaju se”, istakla je Mihajlović.

Navela je da žene u Srbiji u većem procentu i uspešnije završavaju fakultete, ali kada izađu na tržište rada, suočavaju se sa diskriminacijom.

Regionalna direktorka UN Women za Evropu i centralnu Aziju Alija el Jasir je kazala da su Vlada Srbije i Кoordinaciono telo za rodnu ravnopravnost strateški partneri UN Women.

“Današnja konferencija je još jedan dokaz naše posvećenosti da unapredimo žensko poslovanje i da podržimo žensko preduzetništvo, jer je ono deo ukupne privrede i veoma važan deo privrednog rasta i oporavka posle krize. U duhu ovog događaja, podstičemo vas da razgovarate sa preduzetnicama, jer one najbolje znaju šta je potrebno za dalji razvoj. Ukoliko su one uspešne, rastu i razvijaju se, svi ćemo”, poručila je El Jasir.

Predsednica Udruženja poslovnih žena Srbije Sanja Popović Pantić rekla je da je kriza pokazala da su ženska preduzeća ipak otporna jer biraju pametne strategije, ubrzano se digitalizuju i inoviraju.

“Reč je o strategijama koje omogućavaju održivost. Jedna od pametnih strategija je i umrežavanje, zbog čega smo i danas ovde”, izjavila je ona.

Direktorka Sekcije za žensko preduzetništvo PKS Branislava Simanić rekla je da PKS intenzivno radi na unapređenju ženskog preduzetništva.

“Žensko preduzetništvo je sjajan resurs zapošljavanja, pa smo formirali i sekciju za žensko preduzetništvo unutar PКS. Organizujemo konferencije, B2B sastanke, pomoć za izlazak na strano tržište i povezivanje biznisa. U Srbiji danas posluje oko 31 odsto ženskih preduzeća, naš cilj je da ih bude više”, istakla je ona.

Mihajlovićeva je ranije danas sa regionalnom direktorkom UN Women za Evropu i centralnu Aziju, Alijom el Jasir razgovarala o nastavku uspešne saradnje dve institucije, regionalnoj saradnji i uvođenju rodne perspektive u sve javne politike.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.