Miketić: Beogradski aerodrom u haosu zbog 'tihog štrajka' manje plaćenog dela osoblja 1Foto: BETAPHOTO/Aerodrom Nikola Tesla Beograd/DS

Poslanik stranke Zajedno Đorđe Miketić izjavio je danas da je, „po podacima koji su došli do njega“, osoblje beogradskog Aerodroma „Nikola Tesla“ kojim po koncesiji upravlja francuski „Vansi“, u „tihom štrajku, tačnije: zbrinjavaju svaki drugi kofer, jer ‘Vansi’ odbija da im podigne plate“.

Zato nastaju „katastrofalne gužve na beogradskom aerodromu“, rekao je Miketić u pisanoj izjavi.

„Problem je nastao jer Er Srbija ima svoje zemaljsko osoblje koje opslužuje samo avione Er Srbije i koji imaju veče plate nego Vansijevi zaposleni“ koji su „od francuske kompanije tražili povećanje plata, da se izjednače sa ostalim zaposlenima koji rade isti posao, međutim, nisu je dobili i sada su u tihom štrajku“, tvrdi Miketić.

On je naveo da je, umesto razgovora sa svojim radnicima, kompanija Vansi kao odgovor na štrajk raspisala konkurs za zapošljavanje novog zemaljskog osoblja „da bi verovatno kaznila one pobunjene“.

„Takođe, republička inspekcija rada ne dolazi da izvrši uvid u stanje, iako ih je resorni ministar (Goran) Vesić najavio i javno ‘pozvao’. Umesto toga, svi ignorišu problem, a putnici ispaštaju. Skoro da ne postoji putink da nije imao problem sa koferom u poslednjih mesec dana na beogradskom aerodromu“, kazao je Miketić.

On je preneo da stranka Zajedno zahteva da se hitno uputi inspekcija rada na aerodrom, da se objavi „tajni ugovor“ s kompanijom „Vansi“ i da se „hitno promeni Zakon o radu koji će konačno u prvi plan staviti radnike, a ne investorski profit“.

„Mi, kao društvo, moramo da odlučimo da li želimo da štitimo ljude – radnike, ili investitore. Za nas u stranci Zajedno nema dileme: svaki investitor je dobrodošao, ali mora da radi transparentno, po zakonu i da poštuje prava radnika kakva su, recimo, u Francuskoj, za šta se mi borimo“, rekao je Miketić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari