Milivojević (DS) o EPS: Kako je moguće da se nešto 4,5 puta obezvredi? 1foto FoNet Milica Vučković

U blato kojim su loženi kotlovi u Termoelektrani Obrenovac sada je upala cela Elektrodistribucija Srbije (EPS) preteći da u taj mulj uvuče čitavu privredu Republike Srbije, rekao je danas narodni poslanik Demokratske stranke Srđan Milivojević predstavljajući podatke o spornim hitnim javnim nabavkama u vrednosti od 5,805 milijardi dinara.

On je na konferenciji za medije, koju je održao ispred Specijalnog suda za organizovani kriminal, kazao da ne može i ne želi kao narodni poslanik koji je dao zakletvu nad Ustavom Srbije da čeka da EPS postane deo novog izveštaja izvestioca EP Vladimira Bilčika ili da ne postane, niti da čeka da se to rešava u Evropskom parlamentu, jer EPS je, pre svega, briga građana Srbije.

Prema njegovim rečima, EPS je imenovanjem Milorada Grčića za generalnog direktora postao sigurna kuća za partijske kadrove Srpske napredne stranke.

„Danas da se u Srbiji rodi Nikola Tesla, on ne bi mogao strujomer da očitava ako nema člansku kartu Srpske napredne stranke, a kamoli da nešto drugo postane u ovoj zemlji“, istakao je Milivojević i dodao da zato građani Srbije moraju po svaku cenu zaustaviti preimenovanje EPS u akcionarsko društvo.

On je upitao rukovodstvo EPS i državne organe kako je moguće da nešto što su dobili po ceni od 14,1 milijardu evra, koliko je EPS vredeo 2012. godine, danas vredi 3,1 milijardu evra.

„Kako je moguće da se 4,5 puta nešto obezvredi?“, upitao je Milivojević.

Kako je naveo, krajem 2020. godine ustanovljeno je da je vrednost ukupne zalihe rezervnih delova u ogranku Kolubara približno 13 milijardi dinara.

„Samo u poslednje tri godine zalihe su okvirno rasle za jednu milijardu dinara. Vrednost tih hitnih nabavki iznosi blizu 60 miliona evra, tačno 5,805 milijardi dinara. Većina njih ima rok nabavke od godinu dana. Kakve su to nabavke koje imaju rok od godinu dana i koje se sprovode preko firmi koje imaju dvoje zaposlenih?“, pitao je Milivojević.

Naveo je neke od najskupljih nabavki sa spiska, među kojima je nabavka pod nazivom izvoz pepela iz deponije pepela u vrednosti od 97 miliona, nabavka terenskih vozila od 337 miliona i mnoge druge.

„Ja sam danas tražio prijem u Specijalni sud za organizovani kriminal u svojstvu građanina. Još niko nije odgovorio na moj mejl. Spreman sam da se pod punom materijalnom, moralnom i krivičnom odgovornošću, odreknem svog poslaničkog imuniteta odmah, unapred, da o ovome svedočim pred Specijalnim sudom za organizovani kriminal“, poručio je Milivojević.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari