Milošević: Smanjenje broja radnih sati potrebno, ali trenutno neostvarivo (VIDEO) 1Foto: Pixabay/Stevepb

Gosti podkasta Danasa u ovonedeljnoj emisiji bili su saglasni da bi bilo dobro da se smanji broj radnih sati u Srbiji, ali ne dele isti optimizam po pitanju ostvarivosti takve ideje.

Marko Miletić iz političke platforme Solidarnost istakao je da je vreme da dođemo do prihvatljivijeg i poželjnog radnog vremena.

“Mislim da je došlo vreme da skratimo radno vreme, da pričamo o tome i da pokrenemo taj proces kako bismo uspeli da dođemo do kraćeg radnog vremena od 32 sata nedeljno, odnosno četiri radna dana”, naveo je on.

Nismo slučajno u situaciji da puno radimo, a malo smo plaćeni, istakao je on i dodao da je to sistemska odluka.

“Postoji čitav trend snižavanja radnih prava i cene rada koji traje decenimaja. To je rezultat niza zakona koji su doneseni, rezultat politike dovođenja stranih kompanija i davanja subvencija. Vlast u Srbiji decenijama stvara takve uslove u kojima su ljudi eksploatisani i za to mizerno plaćeni”, ukazao je Miletić.

On je ukazao i da je Srbija zemlja sa izrazito velikim nejednakostima u primanjima.

“Poslodavci zarađuju solidno, dok neki radnici zarađuju malo. Ipak tu negde postoji prostor da se ta nejednakost smanji, odnosno da postoji neka drugačija raspodela zarada.”, rekao je Miletić.

Urednik ekonomije u Danasu Aleksandar Milošević rekao je da bi bilo dobro da radimo manje, ali da to nije samo društveno pitanje, već je pitanje i da li je to ekonomski ostvarivo, a kako on smatra, to trenutno nije ostvarivo.

“To bi našu privredu učinilo prilično nekonkurentnom međunarodno i to bi moglo da se uradi jedino ako bi se smanjile plate ljudima za taj broj radnih sati koje ne rade”, ukazao je Milošević.

On je objasnio da to nije za ovaj trenutak kod nas ostvarivo, ali ako gledamo u neku budućnost, onda jeste.

“Ako smanjite na četiri radna dana radnu nedelju, smanjuje se broj radnih sati za 20 odsto i poslodavac to mora da nadomesti. To će uraditi tako što će ili plate smanjiti za 20 odsto ili ako hoće da zadrži iste plate, a da zaposli dodatne radnike, onda mu to diže troškove za 20 odsto. Tu je pitanje da li poslodavci mogu to da priušte na nivou cele Srbije? Mislim da to nije moguće”, objasnio je Milošević.

On smatra da je to moguće jedino ako se poveća produktivnost.

“To znači da jedan radnik za jedan sat proizvede više vrednosti nego što to radi sada. To se postiže boljom organizaciom poslovanja, napretkom tehnologije i slično, ali nešto od toga mora da bude”, ukazao je on.

Celu epizodu podkasta poslušajte OVDE.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari