Milovanović: Ne dam ostavku, neka me smene 1

– Novi većinski akcionar Energoprojekt holdinga, Napred razvoj, odnosno njegov direktor i vlasnik Dobroslav Bojović, poslao je juče dopis Nadzornom odboru EP u kome traži smenu generalnog direktora Vladimira Milovanovića.

Takođe i da se na njegovo mesto postavi inženjer Stojan Čolakov, bivši direktor EP Niskogradnje. Zanimljivo je da je Čolakov svojevremeno ušao u Upravni odbor Energprojekt holdinga 2010. godine zajedno sa sadašnjim direktorom Milovanovićem. Prema rečima upućenih, ovo je neuobičajen način smene s obzirom na to da postoji procedura izbora generalnog direktora, prema kojoj je kandidat obavezan da predstavi svoj plan i program. Takođe, u Nadzornom odboru i dalje sede ljudi koji su pre manje od dva meseca jednoglasno glasali protiv predloga Bojovića. Da bi promenio Nadzorni odbor on će prvo morati da zakaže sednicu Skupštine akcionara na kojoj će izglasati smenu starih i postavljanje novih članova NO.

U izjavi za Danas Milovanović ističe da su “verovatno očekivali da sam podnesem ostavku, pa sada pokušavaju da ubrzaju smenu mimo procedura”.

Previranja u Energoprojektu nakon preuzimanja kompanije dovela su do pada cene akcije ove kompanije za 20 odsto, na 1.123 dinara u sredu, da bi se juče donekle povratile na 1.212 dinara (rast od 7,93 odsto). Prema rečima berzanskih stručnjaka, sada ispod cene iz ponude za preuzimanje od 1.501 dinar, prodaju oni koji su zakasnili da se jave na ponudu, a potreban im je novac.

Branislav Jorgić, vlasnik Jorgić brokera ističe da se može očekivati pad vrednosti akcija Energoprojekta sve dok se ne konsoliduje novo rukovodstvo, a onda će cena zavisiti od rezultata poslovanja.

Za Napred razvoj sada je na redu podnošenje ponuda za preuzimanje zavisnih preduzeća Energoprojekt sistema, na koju je obavezan po zakonu jer je većinskim vlasništvom u Holdingu automatski stekao i više od 25 odsto vlasništva u ovim firmama.

Radi se o Energoprojekt Entelu, Energoprojekt opremi, Energoprojekt industriji i Energoprojekt Garantu.

Iz Komisije za hartije od vrednosti su nam odgovorili da su podneti zahtevi za odobrenje objavljivanja ponude za preuzimanje akcija Energoprojekt Entel i Energoprojekt Garant, a postupci su u toku. Po svemu sudeći ove ponude neće biti tako skoro odobrene, jer za Garant koji se bavi osiguranjem, potrebna je i saglasnost Narodne banke Srbije. Iz NBS su nam odgovorili da je zahtev podnesen, a postupak odlučivanja je u toku.

Osim toga, u slučaju ponuda za preuzimanje ovih preduzeća neće moći da se koristi tržišna cena kao reper, budući da su ove akcije nelikvidne, odnosno na berzi ima veoma malo ili nimalo trgovanja.

Inače, formalno akcije nekog društva su likvidne kada je obim trgovanja tim akcijama, u periodu od šest meseci koji prethodi danu nastanka obaveze preuzimanja, predstavljao najmanje 0,5 odsto ukupnog broja izdatih akcija i kada je najmanje u tri meseca tog perioda, obim trgovanja iznosio najmanje 0,05 odsto ukupnog broja izdatih akcija.

Ukoliko akcije nisu likvidne, kako objašnjavaju u Komisiji za hartije od vrednosti, bira se najviša od tri cene.

Prva je najviša cena po kojoj je ponuđač ili lica koja sa njim zajednički deluju stekao akcije u poslednjih 12 meseci. U slučaju ovih preduzeća toga nije bilo s obzirom da je Napred razvoj kupovao akcije Holdinga. Druga je knjigovodstvena vrednost akcija i na kraju procenjena fer vrednost akcija.

Ovo znači da će za sva ova preduzeća morati da se radi procena fer vrednosti akcija i to od strane revizorskih kuća ovlašćenih od strane Komisije za hartije od vrednosti.

Međutim, kako je već Komisija potvrdila, Bojović je podneo zahtev za odobrenje ponude, mada tvrdi Milovanović niko nije dolazio u preduzeća da radi procene, niti su od njih tražene procene vrednosti koje kompanija već poseduje.

Na primer, vrednost akcije Entela na berzi je 11.500 dinara, ali uz vrlo mali promet. S druge strane, obračunska vrednost akcije Entela prema informatoru Beogradske berze je 2.516 dinara. Kod Garanta uopšte nije bilo trgovanja od 2012. godine kada je uspostavljena neka cena od 5.191 dinar, dok je obračunska vrednost akcije 5.350 dinara. Najveći promet imale su akcije Energoprojekt Industrije i to posebno poslednjih mesec dana. Tu je obračunska vrednost akcije od 2.433 dinara slična berzanskoj ceni od 2.500 dinara, po koliko se juče prodavala.

Na kraju, vrednost akcije Opreme na berzi je 4.000 dinara uz veoma mali promet. Zanimljvio je da je pre nekoliko dana smanjena cena sa 4.300 dinara sa samo pet prodatih akcija. Inače obračunska vrednost ove akcije je 3.045 dinara.

Jorgić tvrdi da akcionari nemaju razloga za brigu oko cene akcije u ponudi za preuzimanje, jer u slučaju da procene da im je procenjena fer vrednost preniska, mogu da tuže i na sudu dobiju višu cenu.

“To se već događalo”, zaključuje Jorgić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari