Minić: Imenovanjem v.d. u EPS-u biće uspostavljen privid privida 1Foto: FoNet/EPS

Predsednik države Aleksandar Vučić pre nekoliko dana najavio je da će EPS uskoro dobiti novog v. d direktora umesto dodsadašnjeg vršioca dužnosti Milorada Grčića, koji se nakon niza havarija u elektrenergetskom sistemu Srbije povukao sa tog mesta.

Ostavka Grčića bila je očekivana, a s obzirom na to kako se upravlja javnim preduzećima u Srbiji poslednjih godina očekivana je i najava Vučića da će i novi direktor biti v.d, a ne izabran preko konkursa – kako bi prema Zakonu o javnim preduzećima trebalo da bude.

“Mi ovde nemamo institucije ni pravnu državu, to je koren svega. Sprovođenje konkursa će biti samo krečenje fasade na zgradi koja se raspada, jer još od 2012. i usvajanja Zakona o javnim preduzećima kojim je propisan izbor direktora na javnim konkursima, u startu smo imali kršenje, jer negde nisu uopšte raspisani, a negde su raspisani i nisu završeni”, kaže za Danas Zlatko Minić iz Transparentnost Srbija.

U nekim preduzećima, ističe on, konkursi su raspisani, ali nisu završeni, početkom 2016. usvojen je novi zakon, koji je propisao rok od godinu dana da se izaberu direktori na konkursima.

“Umesto toga, na isteku roka 2017. su raspisani novi, a da ni prethodni nisu okončani i dan danas imamo te raspisane konkurse. U EPS-u je konkurs raspisan u martu 2017, ali on do danas nije završen. I onda kakvoj se mi profesionalizaciji upravljanja možemo nadati, čak i sa novim konkursom, ako imamo konkurse koji se raspisuju i ne okončavaju godinama. Koji je to stručnjak koji će se javiti i čekati tri, četiri godine da vidi da li će ga izabrati, to je ponižavanje”, napominje Minić.

Imenovanjem v. d, kako kaže, biće uspostavljen privida privida, a raspisivanjem novog konkursa opet bismo imali novi privid.

“Imali smo ciničan jedan predlog da se izmeni Zakon i da Vlada direktno postavlja direktore bez konkursa i da može da ih razreši bez komplikacija. Ovo sada je izigravanje propisa. Makar da se zaposli neko ko ispunjava bar minimum nekih uslova, jer nije isto ako se postavi neko iz firme ko radi godinama i razume kako firma funkcioniše ili dovedu nekog spolja, ko je partijski čovek, završio je fakultet za šest meseci i ne ispunjava uslove propisane zakonom”, ističe Zlatko Minić.

Goran Vasić iz Odbora za rudarstvo i energetiku Demokratske stranke kaže da je svakako loše što se postvalja v.d i da bi bilo dobro da tako velika preduzeća, naročtio ona povezana sa javnim interesom “uđu u neki zakonit ciklus rada”.

“Ovakav postupak govori da je partijski interes prevladao nad javnim i da se ta preduzeća doživljavaju kao resurs koji treba da posluži očuvanju određenih partijskih i krupnih interesa. To je praksa sa kojom bi trebalo prekinuti”, ističe Vasić.

On napominjeda će se više videti po delovanju budućeg v. d, a korak u dobrom pravcu bi, kako kaže, bio formiranje saveta EPS-a u kom bi bili eminentni stručnjaci, koji su decenijama unazad pomagali u donošenju ključnih strateških odluka.

“Bilo bi normalno da imamo više ljudi i da oni iznesu svoje koncepcije i viđenja, ali i da vidimo njihove radne biografije, to bi bio neki normalan postupak”, naglašava Vasić.

Predsednica ASNS-a Ranka Savić nije začuđena ovakvom najavom i kaže da je to način sprovođenja ove vlasti.

“Oni drugačije ne znaju, jer treba držati sve u nekoj pokornosti. Kao što su radnici sa ugovorima na određeno vreme, tako su i direktori u v. d stanju. U praksi se pokazalo da su ti v. d direktori ustvari sporovodioci partijskih, odnosno političkih odluka, oni se više tu angažuju, nego što rade na funkcionisanju ustanove ili preduzeća kojim rukovode. I to sada imamo i sa EPS-om što uzima danak, jer ne mogu se na taj način, udovljavajući političkoj partiji, a ne razmišljajući o radnicima imati pozitivni rezultati”, ističe Savić i dodaje da je trenutno veliki broj javnih i komunalnih preduzeća po Srbiji koji su u ogromnom problemu, a sve zbog nestručnosti.

“Da ne govorim o tome da Vlada krši Zakon koji je sama predložila, a Skupština usvojila, a po kom je v. d stanje ograničenog vremenskog trajanja, a ne kao što je to ovde slučaj u nedogled”, napominje Ranka Savić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari