Ministar privrede: Stečajni postupak u Srbiji dovesti na evropski i svetski standard 1Foto: BETAPHOTO/MILOS MISKOV

Ministar privrede Srbije Slobodan Cvetković izjavio je danas da je jedna od bitnih karika funkcionisanja privrednog sistema efikasan stečajni postupak, zbog čega će država težiti da se stečajni postupak u zemlji dovede na nivo najviših evropskih i svetskih standard.

On je na otvaranju konferencije „Digitalizacion/IT Developments in the Insolvency World“, hotelu „Metropol“, u organizaciji Agencije za licenciranje stečajnih upravnika (ALSU), rekao da će resorno ministarstvo, sa ALSU i privrednim sudovima raditi na boljoj regulaciji i unapređenju stečajnih postupaka.

„Naša vizija je da stečajni postupak dovedemo na nivo najviših evropskih i svetskih standarda. U cilju unapređenja i prilagođavanja normativnih rešenja realnim potrebama i standardima Evropske unije“, naglasio je Cvetković.

Podsetio je i da ALSU od osnivanja učestvuje u unapređivanju stečajnog sistema kroz edukacije, licenciranje, nadzor nad radom stečajnih upravnika i sprovođenjem stečajnih postupaka nad preduzećima sa većinskim javnim kapitalom.

Istakao je i da digitalizacija nije zaobišla ni stečajni postupak, pa je ALSU izradila portal za elektronsku prodaju u stečajnom postupku i otvorila projekat digitalne transformacije u saradnji sa EBRD.

„Novi digitalni sistemi u stečaju učiniće sistem efikasnijim, povećati transparentnost postupaka i omogućiti njihovo unapređenje“, izjavio je Cvetković.

U saopštenju se podseća i da ALSU ima intezivnu dugogodišnju saradnju sa raznim međunarodnim organizacijama i redovno učestvuje u projektima i istraživanjima koje te organizacije sprovode, a pored toga aktivna je članica i međunarodnog udruženja stečajnih regulatora(IAIR) koja okuplja ministarstva, agencije i ostala regulatorna tela iz više od 30 zemalja članica.

Konferencija, koja se prvi put održala u Beogradu, okupila je predstavnike članica IAIR-a među kojima se SAD, Indija, Velika Britanija, Irska, Škotska, Austrija, Hon Kong, UAE, JAR, Finska, Albanija, kao i predstavnici MMF-a, Svetske banke i EBRD-a.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari