Ko je Slobodan Cvetković, novi ministar privrede bez dana provedenog u privredi? 1

Vlada Srbije danas je dobila novog člana, ministra privrede Slobodana Cvetkovića, kandidata Socijalističke partije Srbije.

Uprkos tome što o njemu nije bilo ni reči tokom skupštinske rasprave, Vladimir Orlć, predsednik parlamenta za 13 sati zakazao je glasanje o izboru Cvetkovića, za naslednika Radeta Baste. Za njegov izbor opozicija, kako najavljuje, neće glasati.

O novom ministru poslanici opozicije, a čini se, i vlasti ne znaju mnogo. I jedni i drugi tvrde da u privrednim vodama nije plivao, da nema iskustva i da mu je glavna kvalifikacija to što je odan Ivici Dačiću, lideru SPS.

„Ministar privrede bez radnog iskustva u privredi, nepoznat u realnom sektoru, koji od kompetencija ima diplomu privatnog fakulteta i sertifikat za rad na računarima ECDL Core je idealan za nastavak kontinuiranog i istrajnog uništenja srpske privrede i domaćih privrednika koje ova vlast dosledno sprovodi duže od decenije“, kaže za Danas dr Tamara Milenković Kerković, poslanica Dveri .

Ona je unapred najavila da će poslanička grupa Srpski pokret Dveri – Patriotski blok biti protiv ovog kandidata anonimnog svuda, osim u partijskim lavirintima SPS-a.

„Pre svega zato što je za urušenu srpsku privredu potreban iskusan domaći privrednik sa vizijom i svešću o ogromnim problemima sa kojima se suočava domaća privreda na tržištu ugušene konkurencije podeljenom na partijske feude. A to Cvetković nije“, napominje sagovornica Danasa.

I poslanici prozapadne opozicije najavili su da neće glasati ni za jednog kandidata kojeg predloži vladajuća opozicija.

Dodaju da je njihov stav jasan – raspisivanje vanrednih parlamentarnih i beogradskih izbora. A samim tim, kako kažu, Srbija će nakon tih izbora dobiti novu odgovornu vladu, a samim tim i novog minstra privrede.

Slobodan Cvetković, socijalista, direktor je Novosadskog sajma.

On će zameniti smenjenog Radeta Bastu, a Jedinstvena Srbija tako će ostati bez jedinog ministarskog mesta koje je imala, dok će socijalisti povećati broj ministarstava.

Osim što je direktor Sajma u Novom Sadu od 2014. godine, Cvetković je i čovek od poverenja Ivice Dačića, lidera socijalista.

Predsednik je socijalista Novog Sada, predsednik odborničke grupe te stranke u novosadskom parlamentu i član Izvršnog i Glavnog odbora te stranke. Član je SPS od 2007. godine.

Ni on, kao ni njegov predhodnik na mesto ministra privrede ne dolazi sa znanjem državnog univerziteta. Završio je najpre višu poslovnu školu ekonomsko-upravnog smera.

A kako je sam objasnio „uz rad u privatnom sektoru obrazovanje je nastavio na Fakultetu za trgovinu i bankarstvo, pri Univerzitetu „Braća Karić“. Diplomirao je 2001. godine, a magistarski rad na temu ‘Socijalna odgovornost korporacija kao faktor lokalnog održivog razvoja’ odbranio je 2009. godine, na istom fakultetu“.
U zvaničnoj biografiji navodi se da je radni odnos zasnovao na Fakultetu za preduzetni menadžment u Novom Sadu, kao menadžer fakulteta „BK“ Univerziteta.

„Izuzetne rezultate pokazao je radeći na razvoju i tržišnom pozicioniranju „BK“ Univerziteta na teritoriji grada Novog Sada i otvaranju brojnih odeljenja fakulteta širom Vojvodine. Ličnim zalaganjem, obezbedio je i unapredio tehničko-tehnološke uslove odvijanja nastavnog procesa“, stoji u njegovoj biografiji.

Bio je direktor Javnog preduzeća “Sportski centar” u Beočinu, tokom izgradnje sportskog objekta „Beočin“, koji je zahvaljujući znanju i menadžerskim sposobnostima, uspešno priveo nameni.

Od 2004. do 2012. bio je pomoćnik pokrajinskog sekretara za kulturu i javno informisanje u Vladi Vojvodine, u dva mandata, rukovodeći Sektorom za informacione sisteme i elektronske medije.

Od tada ovaj sektor, u saradnji sa Radio Televizijom Vojvodine, realizuje direktne prenose sednica Skupštine Vojvodine, konferencije za novinare pokrajinskih organa i ima zvaničnu Internet prezentaciju Vlade Vojvodine pod domenom www.vojvodina.gov.rs

U istom periodu, položio je stručni ispit za rad u državnoj upravi, uspešno je završio međunarodni specijalistički kurs u organizaciji E.C.P.D. i Bredford Univerziteta, Velika Britanija, pod nazivom „Priprema, planiranje, evaluacija i upravljanje projektima“. Od 2010. godine ima sertifikat za rad na računarima na nivou ECDL Core.

Od marta 2013. godine bio je na funkciji pomoćnika direktora za međunarodne komercijalne poslove Instituta za ratarstvo i povrtarstvo „NS seme“, gde je ostvario značajne rezultate u povećanju izvoza semenskih selekcija Instituta, na postojećim i novim tržištima, kao i van granica Republike Srbije.

Odlukom Vlade Republike Srbije, 31. jula 2014. godine, imenovan je za člana Upravnog odbora Agencije za upravljanje lukama Srbije. Odlukom Nadzornog odbora AD „Novosadski sajam“, 6. novembra 2014. godine, imenovan je za generalnog direktora ovog preduzeća. Cvetković s bavio sportom – kajakom na mirnim vodama. Govori engleski jezik i koristi se informatičkim tehnologijama u svakodnevnom radu. Rođen je 1974. godine u Novom Sadu, oženjen je, i sa suprugom Anastasiom ima dvoje dece.

Podsećamo, na mestu ministra privrede do 11. jula bio je Rade Basta, kao kadar Jedinstvene Srbije, ali je, kako je zvanično saopšteno, iz te stranke izbačen zbog zalaganja za uvođenje sankcija Rusiji.

Većinom glasova poslanici skupštine Srbije smenili su Bastu u njegovom odsustvu. Nakon smene Baste, za v.d. ministra privrede izabran je Siniša Mali, aktuelni ministar finansija.
Vlada Srbije je, izborom Cvetkovića za ministra, u roku od  mesec dana, dobiti dva nova ministra iz redova socijalsta.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari