Rade Basta više nije ministar privrede, odlučila većina poslanika 1Prinskrin RTS

Nakon gotovo dva meseca koliko je trajala  Skupština Srbije, koju je inicirala opozicija posle dva masakra početkom maja u osnovnoj školi „Vladislav Ribnikar“ i selima oko Mladenovca, velikom većinom glasova odlučeno je da će biti formiran Anketni odbor.

Taj odbor bi u roku od mesec dana trebalo da ispita sve okolnosti pod kojima su se desili ti masakri, a na čelu odbora, čije formiranje će tek uslediti, trebalo bi da bude Marinika Tepić (Ujedinjeni).

Za formiranje Anketnog odbora glasala su 193 poslanika, od 194 prisutnih. Odluka stupa na snagu danom objavljivanja u Službenom glasniku.

Većinom glasova usvojen je i izvštaj Vlade Srbije o bezbednosnoj situaciji u zemlji nakon dva masovna ubistva u školi, kao i izveštaj Regulatornog tela za elektronske medije (REM) o nadzoru programa komercijalnih televizija za period oktobar 2022. – kraj marta 2023 i o izveštavanju o slučajevima nasilja u televizijskim programima. Z oba ova izveštaja glasalasu po 144 poslanika.

Protiv ta dva izveštaja još tokom rasprave negativno su se izjasnili poslanici opozicije navodeći da nisu začne tvrdnje da sistem, kako je tvrdila Ana Brnabić, nije zakazao i da nije tačno da rijaliti programi i sejanje nasilja nisu uticali na počinioce masakra.

Naposletku odlukom većine glasova razrešen je i ministar privrede Rade Basta. Za njegovu smenu glasalo je 149, od ukupno 194 prisutnih poslanika.

O poslednjoj tačaki dnevnog reda, koju je inicirala opozicija, parlament se izjašnjavao preko reda, prošle sedmice i tada je izglasano poverenje Bratislavu Gašiću, ministru policije.

Sednicu koja je počela gotovo pre dva meseca, odnosno 18. maja, obeležile su tenzije između poslanika vlasti i opozicije, često na ivici fizičkog sukoba.

Međutim, uprkos sukobima, vređanjima i targetiranju i sa jedne i druge strane, Vladimir Orlić, predsednik parlamenta Srbije, kažnjavao je samo opoziciju, kojoj je izrečeno 66 kazni.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari