Završena rasprava o razrešenju Baste, opozicija najavila da neće da glasa 1Printskrin RTS

Poslanici Skupštine Srbije završili su raspravu o razrešenju ministra privrede Radeta Baste. U završnici rasprave opozicija je pitala poslanike vladajuće većine zašto ne menjuju one ministre čije razrešenje traže građani Srbije na protestima.

„Jel Basta možda pitao građane Srbije da li treba da brinu o deci jer ih nemaju. Je l uhvaćen u korupciji, nije. Jel bio umešan u proizvodnji marihuane. Nije. Zašto ne menjate one čiju smenu traže građani Srbije i zato pozivam građane na novi protest u subotu, uz tradicionalni pozdrav dole tiranin i pobedićemo naprednu mafiju“, rekao je poslanik Demokratske stranke Srđan Milivojević.

Radomir Lazović, šef zeleno levog poslaničkog kluba NDB, upitao je zbog čega nema nikoga u skupštinskoj sali da brani Radeta Bastu, iako
su ga pre samo šest meseci pri izboru za ministra itekako hvalili. Zar je jedan ministar toliko beznačajan da ne zaslužuje odbranu.

Upitao je da li je ovo neki igrokaz.

Iskreno bih voleo da smo se o poverenju Radetu Basti izjašnjavali zbog toga što je obavljajući funkciju direktora elektrana do 2022. godine nezakonito formirao cenu toplotne energije i oštetio Beograđane za više od 10 miliona evra. Nije se ni suprotstavio ideji da se odloži grejna sezona. Ništa iz njegove radne biografije ga ne preporučuje, niti mu je biografija takva da su mu veliki uspesi“, rekao je Lazović.

On je kritikovao i političke programe Jedinstvene Srbije i SPS , napominjući da njih ne interesuje položaj radnika , niti to koliko primaju i kako ih otpuštaju sms porukama.

To je poprilično ražestilo poslanika JS Životu Starčevića koji je rekao da nije čudo što Lazović ne razume, jer je neobrazovan, a Snežana Paunović, poslanica SPS, rekla jr da će se svesrdno zalagati za uvođenje cenzusa od 5 odsto kako bi se smanjili profesionalni bukači u skupštini, koji uđu kao koalicija, a onda se raziđu.

Završena rasprava o razrešenju Baste, opozicija najavila da neće da glasa 2
Printskrin RTS

Iznerviran Dragan Marković Palma konstatovao je da pre deset dana nije znao kako se Lazović zove.

„Znao sam samo da ga zovu patka koja lupa kao otvoren prozor. Čime ste se pre skupštine bavili“, upitao je Palma Lazovića.

„Meni obrazovanje zamera čovek iz partije u kojij lider ne zna ko je Betoven i Šopen. Vi ste govorili da je Basta sjajan. Što smenjujete ministra koji je za Evropsku uniju, kako ste onda vi za EU. Niste vi ni za EU, ni za Rusiju, nema to nikakve veze da politikama. Vlast, finansije i novci jesu jedini razlozi zbog kojih vi ovde sedite“, naveo je Lazović.

Borko Stefanović, poslanik SSP, u završnici rasprave o smeni Radeta Baste rekao je da rezultati ove Vlade ne postoje, jer su naprednjaci rasparali državu.

„Pustili ste je u vazduh kao perje iz jastuka Rezultati vaše Vlade ne postoje, ali mnogo je tužnija situacija koja stoji iza svega ovoga. To je da smenom ovog ministra pokušavate da sakrijete jednu mnogo bitnu stvar, a to je da je inspektor Mitić danas svedočio. Hrabar i častan čovek. On je pred sudom rekao da su želeli i da je plan policije bio da uhapse Bratislava Gašića. Građani su željni pravde, znam da vam je to fluidni koncept, a Mitića su danas dočekali kao heroja. Koluviju su dočakali zvižducima. Ne znate ni šta je čast, ni dostojanstvo ni obraz. Da naletite na čast, skršili biste se o nju“, istakao je Stefanović…

A poslanik Srpske napredne stranke Marko Atlagić ocenio je daje Basta „saučesnik obojene revolucije koja je na delu kao 5. oktobra 2000“ i da je sam trebalo da pdnese ostavku.

On je naveo i da inostrani centri moći zajedno sa domaćim akterima pokušavaju da destibilizaju državu i smene predsednika Vučića.

Atlagić je kazao i da proteste danas predvode Velimir Ilić, Dušan Petričić, Dragan Đilas i Vuk Jeremić, kako je rekao, isti oni koji su predvodili proteste 5. oktobra.

Optužio je poslanika DS-a Srđana Milivojevića da je 5. oktobra zapalio zgradu Skupštine, a na Vidovdan isporučio Slobodana Miloševića Hagu što je, kako je ocenio, jedna od najvećih sramota u istoriji Srbije.

Glasanje o svim tačkama dnevnog reda zakazano je za 17 sati.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari