Ministarka Dubravka Đedović energetski sektor ocenila jakom trojkom: Šta kažu stručnjaci na to? 1Foto: Miloš Tešić/ATAimages

Zbog napravljenih određenih pomaka ministarka energetike Dubravka Đedović energetski sektor u ovom trenutku ocenila je “jakom trojkom”.

“Treba da težimo petici”, rekla je, između ostalog, Đedović gostujući na RTV i napomenula da ima puno problema, da uvozimo struju, ali i da je proizvodnja stabilna.

Stručnjak za energetiku Miodrag Kapor kaže da ne zna na osnovu čega je ministarka dala “jaku trojku”, ali napominje da treba imati na umu da je ona političarka i da tako šalje i političke poruke građanima.

“Jeste situacija bolja nego što je bila, ali koliko je to zahvaljujući promenama koje su se dogodile u elektroprivredi u poslednje vreme to je drugo pitanje. Bolje je zbog cene energenata na tržištu koje su niže, povoljna je i hidrometeorološka situacija u poslednje vreme”, ističe Kapor.

Situacija jeste povoljnija, napominje, ali koliko je to zahvaljujući merama Ministarstva energetike to je diskutabilno.

Vojislav Vuletić iz Udruženja za gas ističe da su i nafta i gas u daleko povoljnijem položaju, a da je elektroprivreda u malo lošijem položaju i da bi tu ocena mogla da bude lošija.

“Kumulativno gledano to je tu negde. Oni koji su vodili sektor, Zorana Mihajlović i ostali koji nisu znali znanje, doveli su nas u situaciju da nemamo ni kvalitetan ugalj, da ga nema ni dovoljno, da moramo da uvozimo struju”, kaže Vuletić.

On ističe kako je dobro što se sada pušta treći blok u Kostolcu, jer je to snaga koja će da popravi situaciju u elektroprivredi.

“Mislim da ćemo posle toga imati stabilnost i da neće biti potrebe da se uvozi. Za mesec, dva očekujem da elektroprivreda bude u boljoj situaciji”, ističe Vuletić.

Ceo eneregetski sektor, smatra ekonomista Milan Kovačević, teško bi bilo oceniti jednom ocenom. U najmanju ruku, kako kaže, većina organizovanja u elektroprivredi je na krajnje niskom nivou.

“Za ono što je upropašćeno odgovoran je vrh, jer je napravio greške u krupnim odlukama – smanjeni su kapaciteti, moramo da uvozimo, umesto da izvozimo. Ali veći problem od toga je to što se u celini elektroprivreda nije postavila tako da napravi dobre metodologije kako da se njome efikasno upravlja. Kako da i mi građani lakše izađemo na kraj sa njima”, kaže Milan Kovačević, dodajući da bi sada za to adekvatnija bila “neprolazna ocena”.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari