Norvežani u srpskoj energetici marketing, dok vlast iza i dalje vuče sve konce 1foto BETAPHOTO/AMIR HAMZAGIĆ

– U slučaju da se vlast u Srbiji odluči na potez kakav se poslednjih dana najavljuje, da norveškim konsultantima ponudi upravljanje domaćim energetskim preduzećima, konsultantska kuća Ristad enerdži imala bi ključnu ulogu u energetskom sektoru naše zemlje.

Da se takva mogućnost veoma ozbiljno razmatra obelodanio je predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekavši da je “Norvežanima ponuđeno da nam pomognu u tome”.

– Time smo želeli da pokažemo da, za razliku od drugih, nama to nije mesto za otimanje para i partijsku kasu. I to je velika razlika u odnosu na sve ono što smo imali do juče – rekao je Vučić.

Tokom boravka u Oslu gde je sa norveškim domaćinima razgovarao o saradnji u oblasti energetike Vučić je izjavio da su u energetskom sektoru Srbije moguće promene rukovodstva javnih preduzeća u njih četiri od ukupno pet.

Podsećanja radi početkom septembra Vlada Srbije je sklopila ugovor sa Ristad enerdži o konsultantskim uslugama za energetski sektor. Ako se ostvari ono što najavljuje predsednik Vučić, ta kompanija će voditi i kadrovsku politiku energetskih preduzeća u Srbiji.

Dok deo stručne javnosti navodi da bi prepuštanje stranoj kompaniji da određuje ko će voditi energetski sektor bilo katastrofalno po interese naše zemlje, drugi deo je mišljenja da bi to bio dobar potez ali da se nadležni u Srbiji neće odlučiti na to jer bi tako izgubili mogućnost da postavljaju partijske kadrove u javnim preduzećima.

– Smatram da bi za energetiku naše zemlje bilo pogubno da strana kompanija određuje ko će biti direktor u našim preduzećima. To bi bila velika sramota i apsolutno nije potrebno odlučiti se za tako nešto. Primera radi, norveška elektroprivreda je zasnovana na radu hidroelektrana. Čisto sumnjam da njeni stručnjaci imaju dovoljno znanja o elektroenergetskom sektoru koji se bazira na uglju, kao što je naš. Oni tu ne bi mogli da osmišljavaju adekvatna rešenja – objašnjava za Danas Vojislav Vuletić, generalni sekretar Udruženja za gas Srbije. Takođe, Vuletić je mišljenja da bi strani menadžment mogao da zastupa svoje interese koji istovremeno ne moraju da budu u korist naših energetskih preduzeća.

Prema njegovim rečima, ono što je potrebno je da se energetskim sektorom rukovodi profesionalno a ne da bude prepušten partijskim kadrovima kao što je to sada slučaj.

– Potrebno je da stručnjaci budu na rukovodećim mestima a ne oni koje na ključna mesta postavljaju oni koji su na vlasti. Nema potrebe da se angažuju stručnjaci iz inostranstva zbog toga što ih mi imamo dovoljno u našoj zemlji. Druga stvar je što su oni izvan stranaka na vlasti pa se ne razmatra mogućnost da budu postavljeni na pozicije u javnim preduzećima. Zarad kvalitetnog rada energetskog sektora za rukovođenje treba odrediti naše stručne kadrove – navodi Vuletić.

S druge strane, ekspert za energetiku Goran Radosavljević kaže za Danas da je uključivanje neke strane konsultantske kompanije za odabir menadžmenta u energetskom sektoru Srbije poželjna mera koja bi dala rezultate.

– U poslovnom svetu je uobičajeno da se na taj način određuju rukovodeći kadrovi. Velike kompanije rade tako što ne biraju direktore na javnim konkursima već tako što specijalizovane firme izaberu i predlože menadžment koji ima predispozicije da ostvari dobre rezultate. Shodno tome, bilo bi svrsishodno da se menadžment energetskih kompanija u Srbiji određuje na takav način – navodi Radosavljević.

On objašnjava da bi norveška konsultantska kompanija u konkretnom slučaju pronašla menadžere i predložila Vladi Srbije, kao vlasniku energetskih preduzeća u našoj zemlji, da ih postavi na funkcije.

– Za Srbiju bi bilo isplativo da na osnovu profesionalnih kriterijuma strana konsultantska kompanija odredi adekvatan menadžment energetskih kompanija u Srbiji umesto aktuelne situacije u kojoj javnim preduzećima rukovode nesposobni partijski kadrovi stvarajući poslovne gubitke – kaže Radosavljević.

Naš sagovornik pak ne veruje da će se vlast u Srbiji odlučiti na takav potez jer bi se time odrekla partijskog uticaja u sektoru energetike.

– Bio bih veoma iznenađen da vlast zaista ozbiljno razmišlja o toj opciji. Ubeđen sam da nikako ne želi da se odrekne postavljanja svojih kadrova u javnim preduzećima. Mislim da je u konkretnom slučaju reč o političkom marketinškom triku koji je usledio zbog toga što su loši partijski kadrovi naneli veliku štetu u elektroenergetskom sektoru zemlje u proteklom periodu – zaključuje naš sagovornik.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari