Ministarka za evropske integracije: Nemačka najveći investitor i najvažniji davalac razvojne pomoći za Srbiju 1Foto: BETAPHOTO/AMIR HAMZAGIĆ

Ministarka za evropske integracije Tanja Miščević izjavila je danas na skupu Nemačko-srpske privredne komore, posvećenom odnosima Srbije i Evropske unije, da je Nemačka najveći investitor i najvažniji davalac razvojne pomoći za Srbiju, koja je u prethodne 23 godine iznosila 2,3 milijarde evra.

„To je ozbiljno velika cifra koja se može porediti samo sa grantovima koji dolaze iz EU“, istakla je Miščević.

Ona je dodala da je to više od bilateralne, ekonomske i finansijske pomoći, već da pokazuje političku podršku Nemačke Srbiji.

Miščević je rekla da Srbija duguje zahvalnost Nemačkoj na trajnoj i ozbiljnoj saradnji.

Predsednik Nemačko-srpske privredne komore Milan Grujić rekao je da je privreda ključni pokretač pristupanja Evropskoj uniji i da je EU najveći investitor u Srbiji, najveći trgovinski partner i najveći kupac domaćih roba i usluga.

On je istakao da izvoz u EU čini 64 odsto ukupnog izvoza Srbije.

Kako je rekao u 2022. godini trgovinska razmena između Srbije i Nemačke iznosila je 8,3 milijarde rvra.

„Nemačke kompanije su unele efikasnost, modernu tehnologiju i znanje u srpsku privredu. To je povećalo produktivnost i konkurentnost srpske privrede, povećavajući njen izvozni potencijal, budžetske prihode i generišući privredni rast“, rekao je Grujić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari