Ministarstvo energetike: Bez zastoja u isporuci energije i energenata 1Foto: EPA/VALDRIN XHEMAJ

Država obezbeđuje dovoljne količine energije i energenata i za domaćinstva i za privredu u Srbiji u narednom periodu i dodatnim uvozom električne energije i prirodnog gasa osigurana je energetska bezbednost, saopštilo je danas Ministarstvo rudarstva i energetike.

Na sednici Radne grupe za praćenje sigurnosti snabdevanja energijom i energentima koja je održana danas, predstavljeni su izveštaji o potrošnji i stanju rezervi mazuta, kao i informacije o proizvodnji, transportu i potrošnji uglja u termokapacitetima, a razgovarano je o planovima za naredni period, s obzirom na najavljeni pad temperatura.

Proizvodni kapaciteti rade u uslovima intenzivnih snežnih padavina i niskih temperatura, kazali su predstavnici Elektroprivrede Srbije (EPS) i dodali da se preduzimaju i sve neophodne mere kako bi proizvodnja, transport i potrošnja uglja bila na planiranom nivou, a da hidrokapaciteti rade u uobičajenom režimu za ovaj period godine.

Кako je rečeno iz Elektrodistribucije Srbije (EDS), snežne padavine za sada nisu dovele do ozbiljnijih problema sa snabdevanjem potrošača u Srbiji električnom energijom, a prenosni sistem takođe funkcioniše bez problema.

Na sednici je razgovarano i o stanju u gasnom sektoru u Srbiji i konstatovano da se zbog najavljenog pada temperatura očekuje rast potrošnje gasa u narednim danima.

Kako je saopšteno, isporuka toplotne energije odvija se bez većih problema.

Iz Beogradskih elektrana je rečeno da će od sutra korisnicima daljinskog grejanja isporučivati toplotnu energiju 24 sata dnevno zbog najavljenih ledenih dana.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari