Ministarstvo energetike: "Ziđin majning" ulaže još 3,8 milijardi dolara u Srbiji 1Foto: MRE/Emilija Jovanović

Ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović Handanović potpisala je danas u Sjamenu (NR Kina) dva memoranduma o razumevanju sa kompanijom „Ziđin majning“ o nastavku ulaganja te kompanije u Republici Srbiji, saopštilo je Ministarstvo rudarstva i energetike.

Kako se navodi, potpisani su Memorandum o razvoju Donje zone rudnika Čukaru Peki, kojim je „Ziđin majning“ potvrdio nameru da investira dodatnih 3,8 milijardi dolara u Republici Srbiji i Memorandum o razvoju projekta solarne elektrane od 300 megavata za potrebe kompanije.

„Zahvaljujući današnjem Memorandumu, koji podrazumeva 3,8 milijardi dolara novih investicija, Srbija će se svrstati među najveće evropske proizvođače bakra i vodeće proizvođače zlata, ali i stvoriti mogućnost za dodatne investicije, naravno uz obavezu primene najviših standarda životne sredine.

Takođe, investicija „Ziđin majninga“ u solarnu elektranu vrednu 200 milona dolara, će omogućiti sinergiju obnovljivih izvora energije i rudarstva, kao i bolju zaštitu životne sredine, jer će se smanjiti upotreba energije iz uglja i fosilnih goriva“, izjavila je ministarka.

Memorandumi su potpisani u okviru Investicionog foruma „One China, One Serbia“ koji je održana u sklopu 23. Kineskog međunarodnog sajma investicija i trgovine na kojem je Republika Srbija počasni gost.

Đedović je pozvala i druge kompanije iz NR Kine da ulažu u Srbiji i podsetila da je Srbija stekla reputaciju „zvezde u usponu“ u svetu stranih direktnih investicija, jer su od 2012. do 2022. godine uvećane za više od četiri puta, sa milijardu na 4,4 milijarde dolara.

„Reputaciju smo stekli zahvaljujući izvanrednim ekonomskim rezultatima, koji se ogledaju u stabilnom privrednom rastu, smanjenju nezaposlenosti, stalnom unapređenju uslova poslovanja. Imajući u vidu izazove energetske tranzicije, energetske krize, potrebe za novim proizvodnim kapacitetima i rastuće potrebe za mineralnim sirovinama, očekujemo da energetika i rudarstvo budu jedan od pokretača privrednog rasta i razvoja Srbije u narednoj deceniji“, navela je ministarka.

Dodala je da je za ostvarenje ciljeva održivog razvoja Srbiji potrebno oko 15 milijardi evra investicija u energetiku, pre svega u obnovljive izvore energije, reverzibilne hidroelektrane i gasne elektrane, kao i značajna ulaganja razvoj prenosne i distributivne mreže i gradnju gasnih interkonektora ka susednim državama.

„Rudarstvo je sektor koji prednjači u rastu industrijske proizvodnje u Srbiji i beleži rast od 22 odsto u 2022. godini u odnosu na 2021, čemu je u značajnoj meri doprinela i kompanija „Ziđin“ koja zapošljava oko 7.700 ljudi u našoj zemlji. Srbija je bogata nekim od kritičnih minerala, što predstavlja jedinstvenu priliku u 21. veku, a naš cilj je da mineralno bogatstvo koje imamo koristimo na racionalan, odgovoran, efikasan i održiv način, zarad budućih generacija“, rekla je Đedović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari