Ministarstvo: Nadzorni odbor EPS-a nije doneo odluku o osnivanju zajedničke kompanije sa Mađarima 1foto (BETAPHOTO/AMIR HAMZAGIĆ)

Ministarstvo rudarstva i energetika Srbije saopštilo je danas da Nadzorni odbor „Elektroprivrede Srbije“ (EPS) nije doneo odluku o osnivanju zajedničke kompanije i izdvajanju 11 hidroelektrana sa mađarskom firmom „MVM“.

Potpredsednik Stranke slobode i pravde (SSP) Dušan Nikezić saopštio je prethodno da je privatizacija EPS počela „tajnim“ poslom kojim se 11 srpskih hidroelektrana prenosi u zajedničku firmu sa mađarskom „MVM Group“.

Ministarstvo je u saopštenju navelo „da je promenom Statuta i pravne forme EPS-a zatvoreno akcionarsko društvo i da je EPS ostao u stopostotnom vlasništvu države“.

„Svako ko govori o otuđenju imovine EPS-a u javnosti širi neistine i paniku“, piše u saopštenju.

Ministarstvo je napomenulo i da, „nažalost, nije novo da pojedinci iz samog EPS-a lažno uznemiravaju javnost i zaposlene“, te da, kako je ukazalo, „treba da bude predmet istrage, zašto zvanična dokumenta rukovodstva preduzeća izlaze u javnost sa neistinitim informacijama“.

Nikezić je u saopštenju naveo da „tajni dogovor, koji je bez stručne i javne rasprave, u četvrtak bio na dnevnom redu Nadzornog odbora EPS-a, obavezuje EPS da u zajedničko preduzeće unese 11 hidroelektrana“.

Naveo je da je i obaveza mađarska kompanija „da unese oko 600 miliona evra u gotovini“ koliko, kako je dodao, Mađari procenjuju da je vrednost hidroelektrana, kako bi vlasnički ulozi bili identični.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari