Ministarstvo poljoprivrede: Naredne godine kraći postupak i brža isplata subvencija 1Foto: BETAPHOTO/DRAGAN GOJIĆ/MO

Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede će od naredne godine uvesti prijavljivanje za podsticaje po osnovu javnih poziva kako bi skratili postupak obrade zahteva i brže isplatili sredstava, saopštili su danas.

Izmenama u načinu podnošenja zahteva stvoriće se uslovi, kako su naglasili, da se svi predmeti koji se prime u toku godine u istoj godini i isplate.

“Umesto neposrednog podnošenja zahteva i prijava za ostvarivanje prava na podsticaje u rokovima propisanim pravilnikom, propisuje se podnošenje zahteva, odnosno prijava po javnim pozivima”, ističu u Ministarstvu poljoprivrede.

Ovakav način podnošenja zahteva, kako napominju, ne donosi suštinske izmene u dobijanju i korišćenju subvencija za same poljoprivredne proizvođače, već unapređuje i ubrzava administrativni proces prijema i obrade zahteva radi maksimalne efikasnosti u isplati sredstava.

Podnošenje zahteva, odnosno prijava po javnim pozivima koje raspisuje Ministarstvo, biće primenjivano pre svega zbog usklađivanja sa postojećim merama podsticaja iz okvira nacionalnog i međunarodnih programa podsticaja, kojima je već propisano raspisivanje javnih poziva i konkursa.

Ove izmene i dopune pravilnika uvedene su u skladu sa preporukama Državne revizorske institucije.

U Ministarstvu navode da je planirano da se u 2023. definišu i novi kriterijumi za svaki podsticaj u okviru nacionalnih mera, kako bi sredstva dobili poljoprivredni proizvođači kojima su ona najpotrebnija, a takođe se i na pravi način pomoglo određenim kategorijama proizvođača, kao što su žene i mladi.

Ministarstvo podseća da može da raspiše jedan ili više javnih poziva za kalendarsku godinu, za jednu ili više vrsta podsticaja, a poljoprivrednim proizvođačima poručuju da će blagovremeno biti obavešteni o predstojećim javnim pozivima, kako bi pripremili svu potrebnu dokumentaciju.

Informacije će, kako navode, biti objavljivane na zvaničnoj internet stranici Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede i zvaničnoj internet stranici Uprave za agrarna plaćanja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari