Ministarstvo trgovine: Daćemo snažnu podršku kompanijama Ziđin i HBIS, najvećim izvoznicima u Srbiji 1foto (BETAPHOTO/MILAN OBRADOVIĆ/MO

Ministarstvo trgovine daće snažnu podršku kompanijama Ziđin i HBIS koje su najveći izvoznici i značajno doprinose ukupnom bruto domaćem proizvodu Srbije, izjavio je danas ministar trgovine Tomislav Momirović, saopšteno je iz tog ministarstva.

Momirović je, nakon radnog sastanka sa predstavnicima HBIS Srbija iz Smedereva i predstavnicima Ziđina iz Bora, rekao da su to dve najveće kompanije u Srbiji kada je reč o izvozu, u kojima direktno ili indirektno radi više desetina hiljada ljudi.

Investicije ovih kompanija spasile su istok Srbije i danas daju ogromnu podršku našem industrijskom kompleksu u tom delu zemlje, istakao je Momirović.

On je dodao da je Smederevo danas mnogo razvijeniji grad, sa prosečnim platama iznad republičkog proseka, a da tome najviše doprinosee višemilionske investicije železare.

Momirović je napomenuo da, prema projekcijama stručnjaka, u Boru postoji ležište sa značajnim rezervama bakra i zlata na globalnom nivou, što je znak svetle budućnosti za ekonomiju cele Srbije.

Ziđin je do sada investirao 2,3 milijarde dolara, a u toj kompaniji u Boru radi više od 7.200 radnika sa prosečnom platom od 110.000 dinara. Bor je bio pred nestajanjem, totalnim gašenjem, ali smo odgovornom politikom uspeli ponovo da podignemo ovaj kraj, ukazao je Momirović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari