"Ministarstvo za ekskurzije": Kako su u najnelogičnijem tumbanju resora spojeni turizam i omladina 1foto (BETAPHOTO/DRAGAN GOJIĆ)

U najnovijem pretumbavanju resora, spajanje sektora omladine i turizma u isto ministarstvo, jedno je od najnelogičnijih rešenja, pa je na društvenim mrežama buduće ministarstvo već šaljivo nazvano ministarstvom za ekskurzije. Neki pak kažu da će zahvaljujući vezi sa turističkim sektorom mladima biti lakše da dođu do karte – u jednom smeru.

Sagovornici Danasa se slažu da omladina i turizam nemaju dodirnih tačaka, ali napominju da novom ministru treba dati šansu i da je dobro što se omladina odvojila od sporta, kao i što je turizam kao sektor dobio zasebno ministarstvo.

Direktor Nacionalne asocijacije turističkih agencija YUTA Aleksandar Seničić kaže za Danas da je dobra stvar da imamo odvojeno ministarstvo turizma, ali i da je važno i ko će ga voditi, kao i ko će biti saradnici.

– To je važno zbog kontinuiteta koji je neophodan da bi se neke aktivnosti dovele do kraja i problemi koji su uočeni rešili. Ukoliko to bude neka nova ekipa, nažalost, proći će nekoliko godina dok se svi ne upoznamo i edukujemo ih i onda će to da traje i neće biti nekih rezultata – ističe Seničić.

On veruje da se taj kontinuitet neće prekinuti, jer turizam u Srbiji beleži dobre rezultate, naročito kada je reč o dolasku stranaca zahvaljujući solidnoj kampanji koju vode turističke organizacije Beograda i Srbije.

– Imamo velika očekivanja, ovo je prvi put posle 30 godina da imamo posebno ministarstvo turizma, da nije uz neke važne sektore, kako je do sada bilo uz trgovinu i telekomunikacije ili ranije uz ekonomiju – kaže Seničić i napominje da će vrlo bitno biti i to kako će se raspodeliti i ko će biti ljudi koji će se baviti turizmom.

Prvi put turizmu će kao sektor biti pripojena omladina i Seničić ne može, kako kaže, ni da pretpostavi čime će se konkretno baviti.

– Imamo primere iz okoline da ako nešto ide uz turizam onda to obično bude ekologija i održivi razvoj. Deo Ministarstva prosvete se bavi mladima kroz obrazovanje, a verujem da će u sklopu ovog ministarstva biti poseban sektor i neko ko će se baviti omladinom i njihovim problemima – napominje Seničić i podseća kako je do sada u njihovom Ministarstvu bilo tri resora i da je svaki od njih imao svog državnog sekretara. Pretpostavlja da će i u novom biti slična situacija.

Za direktora Turističke organizacije Beograda Miodraga Popovića važno je što su omladinu vezali za turizam, jer je bitno edukovati mlade ljude.

– Moramo da upoznamo mlade ljude sa tim šta imaju u svom gradu, da znaju da ne bacaju otpatke već da su svesni i ponosni na svoj grad i da o njemu nešto znaju da kažu. Uspeh Beograda jeste zbog Beograđana i stranci često pišu i govore oduševljeno o tome što mlad svet kod nas zna da im pokaže gde je neka ulica kada pitaju ili neka znamenitost – kaže Popović.

To što turizam dobija svoje ministarstvo za Popovića je dobra vest.

– Posle razgovora sa kolegama mogu da kažem da smo zadovoljni. To su čekale generacije pre mene. Zemlje koje razvijaju turizam, koje očekuju da će se bolje razviti kao turističke destinacije uvek imaju ministarstva turizma. Imate zemlje koja takva ministarstva nemaju, ali to su već etablirane turističke destinacije – ističe Popović.

On navodi primer SAD koje decenijama nisu imale federalno ministarstvo, ali da su shvatili da postoji potreba i uveli ga.

Procvat turizma, gledan iz vizure Beograda, kako kaže, desio se pre svega zahvaljujući tome što je država shvatila da je to velika prilika za državu.

– To je prilika za državu da se razvija, ali i da zaradi i nikada ne treba zaboraviti ni ulogu javne diplomatije koju turizam ima – naglašava Miodrag Popović.

Politikolog Boban Stojanović smatra da bi najbolje rešenje bilo da omladina postoji kao samostalno ministarstvo, što, kako kaže, očigledno nije moguće.

– Iskustvo iz prethodnog perioda pokazuje da je omladina bila u zapečku i usputna stvar, a ministar, koji je, čini mi se, najdugovečniji u vladama SNS-a od 2014, omladinom se nije bavio. Tako da, bez obzira što nema neke konekcije, mislim da je u ovom trenutku čak i dobro što je omladina spojena sa turizmom. Samo da nije uz sport i samo da Vanja Udovičić ne ostane ministar – komentariše Stojanović.

Dodaje da novom ministru treba dati šansu da pokaže da li će mu turizam i omladina biti podjednako važni i izražava nadu da on neće biti samo ministar turizma, kao što je Udovičić bio samo ministar sporta.

Na pitanje da li bi bilo logičnije da je omladina pripojena prosveti, Stojanović smatra da bi i uz prosvetu bila u zapećku i ne vidi sektor sa kojim bi mogla biti objedinjena, a da to nešto znači za mlade.

Miljana Pejić, generalna sekretarka Krovne organizacije mladih (KOMS), takođe iznosi ocenu da je u dosadašnjem Ministarstvu sektor za omladinu bio zanemaren u odnosu na sektor za sport i da je udeo budžeta za omladinu bio minoran.

– Iako ni mi ne uočavamo vezu između sektora turizma i mladih, mnogo je važnije da vidimo na koji način će to novo ministarstvo da pristupi omladinskim politikama i koliki će biti udeo budžeta sektora za omladinu, da li će u svoj rad uključiti i druga ministarstva, što je neohodno i da li će se u ekspozeu premijerke naći neke od važnih tema koje smo pokrenuli u prethodnom sazivu Vlade – kaže Pejić.

Udovičić nevidljiv

Komentarišući podatak iz KOMS-ovog Alternativnog izveštaja o položaju i potrebama mladih u kojem je aktuelni ministar sporta i omladine Vanja Udovičić za nijansu bolje ocenjen od ostalih predstavnika vlasti, Boban Stojanović kaže da Udovičić nema negativan imidž jer se u medijima pojavljuje jednom ili dva puta godišnje.

– Moje tumačenje je da mladi koji su učestvovali u istraživanju nemaju toliko negativan odnos prema Udovičiću koliko imaju prema nekim drugim ministrima, koji se mnogo više pojavljuju, ili prema predsedniku Srbije i premijerki koje gledaju svaki dan i smatraju da im oni kroje sudbinu. Ocene koje pokazuju poverenje mladih u pomenute ličnosti su niske, a to što je Udovičić dobio nešto višu ne znači da je bio bolji, već da je manje vidljiv. Njegovo bežanje od omladine i bavljenje sportom je dovelo do te malo veće ocene – kaže Stojanović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari