Miroslav Mišković neće državi Srbiji platiti porez na transakciju kojom je svoje udele u privrednom društvu Delta maksi prodao belgijskoj Delez grupi. Kako je na pitanje Danasa odgovorila Poreska uprava Republike Srbije, Mišković je ovog poreza oslobođen po osnovu Ugovora o izbegavanju dvostrukog oporezivanja koji je Republika Srbija zaključila sa Republikom Kipar 1986.


U odgovoru koji je Poreska uprava Republike Srbije uputila Danasu decidirano stoji: „ U privrednom društvu Delta maksi doo Beograd u toku ove godine su izvršene statusne promene odvajanja uz osnivanje, praćene promenom osnivača, za koje su blagovremeno podnete i odgovarajuće poreske prijave, po osnovu kojih su podnosioci, shodno odredbama važećeg Ugovora o izbegavanju dvostrukog oporezivanja, oslobođeni plaćanja poreza. Poreska uprava očekuje prijem poreskih prijava najavljenog prometa navedenog privrednog društva, o čemu ćete biti blagovremeno obavešteni“.

Prema saznanjima Danasa poslednja rečenica iz saopštenja Poreske uprave bazira se na postojanju novog privrednog društva koje je Miroslav Mišković osnovao u Beogradu 18. juna 2011. godine – Delta capital doo. Ona je u stopostotnom vlasništvu firme Astatine Holdings Limited sa Kipra. Osnivački ulog u Delta kapitalu zasniva se na 500 evra novčanog kapitala i na nenovčanom delu od 250.963.000 evra koji čini pravo svojine na 82,20 odsto udela u Društvu za trgovinu i zastupanje Delta maksi doo Beograd, Takovska 49. Poreznici veruju da će porez biti plaćen na „najavljeni promet“ ovog društva. Zasad u zabeleškama, koje uz to društvo idu, Agencija za privredne registre nije upisala nikakve promene.

Prema Zakonu o porezu na dohodak, građani Republike Srbije plaćaju porez na kapitalni dobitak od 20 odsto. Kapitalni dobitak predstavlja i razliku između prodajne cene prava, udela, odnosno hartija od vrednosti i njihove nabavne cene. „Obveznik koji je pravo, udeo ili hartiju od vrednosti pre prodaje držao u svom portfelju pre 24. januara 1994. godine, ne ostvaruje kapitalni dobitak njihovom prodajom“, navodi se u Zakonu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari