MMF: Obuzdati rast plata, samo ciljane mere pomoći ugroženima 1Foto: EPA-EFE/ JIM LO SCALZO

Prema rečima Stefani Verene Eble, šefice kancelarije MMF-a za Zapadni Balkan za sada o aranžmanima pregovaraju sa Srbijom i Severnom Makedonijom.

„Monetarna politika mora da odigra svoju ulogu i to će imati implikacije i na budžet i na rast. Monetarna politika mora da čvrsto zadrži inflaciju i u tom procesu zadrže transparentnost i potpunu nezavisnost ili se u suprotnom rizikuje manja efikasnost mera monetarne politike“, rekla je ona.

U pandemiji je monetarna politika dopunjavala fiskalnu politiku, ali je sada
fiskalna politika mora da podrži monetarnu politiku.

„Pre svega ograničenjem tražnje. Biće potrebna fiskalna konsolidacija. Plate u javnom sektoru trebalo bi da se obuzdaju, jer pojačavaju pritisak na inflaciju pored pritiska na budžet. Bolje odobravati jednokratne bonuse nego povećanja plata. Istovremeno javne finansije moraće da ciljaju ugrožene, a da izbegnu jačanje inflacije. Ograničavanje cena struje ne samo da je fiskalno preveliki trošak nego ne podržava ni štednju struje. Vlade bi trebalo da izbegavaju smanjenje poreza“, obelodanila je Eble stav MMF-a po pitanju fiskalne politike i poslala poruku zemljama koje traže aranžman sa MMF šta će morati da urade.

Prema njenim rečima, u srednjem roku moraće da se povećaju javni prihodi i to smanjenjem neformalnog sektora.

Ona je takođe ukazala na potrebu da se sprovede tranzicija na OIE da se smanji zavisnost regiona od fosilnih goriva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari