MMF snizio prognozu rasta nemačke ekonomije 1Foto: EPA-EFE/ JIM LO SCALZO

Nemačka privreda ove godine imaće znatno slabiji rast nego što se očekivalo, objavio je Međunarodni monetarni fond (MMF) pozivajući se na izazove sa kojima se ekonomija te zemlje suočava ove a očekuje se i sledeće godine, a najviše zbog ograničenja potrošnje gasa.

Problem je i posustajanje svetske ekonomije, prenosi regionalni poslovni portal SEEbiz i navodi da će umesto očekivana dva procenta, rast nemačke privrede ove godine biti po stopi od 1,2 odsto dok će dodatno usporavanje uslediti naredne godine, svega 0,8.

Ukupna inflacija bi ove godine trebalo da dostigne 7,7 posto ali i da uspori na 4,8 odsto u 2023., pod uslovom da se cene energije stabilizuju, pokazali su proračuni MMF-a.

Stručnjakinja za Nemačku iz te organizacije, Oja Celasun, upozorila je na visok stepen neizvesnosti u procenama, dodavši da bi najveća pretnja za privredu bila trajna i potpuna obustava izvoza ruskog gasa u Nemačku i u Evropu. Ona je pozvala je Nemačku da bude fleksibilna u finansijskoj politici kako bi mogla da reaguje ako se situacija pogorša. MMF je pozitivnije ocenio mere koje je nemačka vlada preduzela kako bi osigurala snabdevanje energijom, uključujući uvoz ukapljenog prirodnog gasa i skladište tog energenta.

Prognoze MMF kada je Nemačka u pitanju dodatno brinu i srpske privrednike, jer je veliki deo izvoza usmeren na tu i destinacije povezane sa njom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari