Momirović: Do sredine sledeće godine investiraćemo 43 miliona evra u 250 pružnih prelaza 1Foto: FoNet/ Milica Vučković

Do sredine sledeće godine investiraćemo 43 miliona evra u 250 pružnih prelaza, uz pomoć i podršku partnera iz Evropske banke za razvoj i Svetske banke, izjavio je danas ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Tomislav Momirović prilikom obilaska pružnog prelaza u Resniku.

Prugama u Srbiji se, samo u maju, prevezlo 516.500 putnika, što je rast od 94 odsto u odnosu na prošlu godinu, i zato moramo mnogo više da investiramo u bezbednost saobraćaja, naveo je Momirović.

Momirović je rekao da u Srbiji ima 2.118 pružnih prelaza, od kojih je 520 obezbeđeno rampama, saopštilo je Ministarstvo.

U saopštenju se dodaje da je Momirović naglasio da modernizacija pružnih prelaza počinje u narednih mesec dana, kada počinju radovi na 35 prelaza na kojima će biti ugrađena najsavremenija oprema za odvijanje železničkog i drumskog saobraćaja, u skladu sa najvišim evropskim standardima.

Ukupna vrednost ugovora je oko sedam miliona evra, a novac je obezbeđen iz zajma EBRD.

Prvih 35 pružnih prelaza činiće centralni deo opreme za osiguranje putnih prelaza tipa „RLC23“, koji će biti smešteni u tipiziranu kućicu neposredno pored putnog prelaza.

Taj uređaj samostalno upravlja radom putoprelaznih polubranika i svetlosnih signala opremljenih svetiljkama u led tehnologiji, kao i zvonom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari