Momirović: Izvoz poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda dupliran za desetak godina 1Foto: BETAPHOTO/AMIR HAMZAGIĆ

Ministar unutrašnje i spoljne trgovine Tomislav Momirović izjavio je danas u Nišu da je Srbija uspela da poveća izvoz poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda sa 2,1 milijardu evra, koliko je iznosio pre desetak godina, na 4,2 milijarde evra, koliko je iznosio prošle godine.

„To je još jedan pokazatelj kako naša zemlja napreduje i naravno ne smemo da se zaustavimo na tome, svesni smo u kojim okolnostima živimo. Živimo u okolnostima rata na istoku Evrope koji snažno utiče na ekonomske tokove“, rekao je Momirović na konferenciji za novinare u Gradskoj kući.

On je kazao da je Srbija „nezavisnom politikom uspela da sačuva dostojanstvo i ekonomsku snagu“.

Momirović je izrazio žaljenje što su prekinute ekonomske veza sa Kosovom.

„Ekonomske veze su prekinute, što je jako loše za naše privredne subjekte. Zamolio sam ljude da čuvaju te veze jer će ova destruktivna politika Prištine proći, a mi moramo da se ekonomski povežemo. To je u našem interesu, ali i u dugoročnom interesu celog Balkana“, rekao je Momirović.

Prema njegovim rečima, u Nišu se u različitim segmentima beleži poboljšanje, a kao primer je naveo to što je nezaposlenost za poslednjih šest ili sedam godina smanjena sa 27.000 na 18.000 ljudi.

„U Nišu imamo oko 3.700 privrednih društava i 11.000 preduzetnika i moramo da se fokusiramo kako da tim preduzećima omogućimo bolju perspektivu, da zaposle što više ljudi“, izjavio je Momirović.

Gradonačelnica Niša Dragana Sotirovski kazala je da za kratko vreme broj zaposlenih u Nišu povećan, a broj nezaposlenih smanjen.

„U ovom trenutku imamo 91.000 radnika i nešto više od 18.000 nezaposlenih. Još je to veliki broj nezaposlenih, ali se trudimo zaista da pravljenjenjem dobrog poslovnog ambijenta privučemo veliki broj investitora“, kazala je Sotirovski.

Prema njenim rečima, plan grada Niša je da u skorije vreme komunalno opremi veliku industrijsku zonu od 200 hektara koja se nalazi na putu ka Aleksincu i da omogući ljudima koji su zainteresovani, da dođu i pokrenu proizvodnju, da to i učine.

„Vrlo brzo će doći autrijski ‘Palfinger’ i verovatno italijanski ‘Ariston’. Uskoro ćemo imati mogućnost da budemo prava raskrsnica, naravno uz izgradnju terminalne zgrade aerodroma“, istakla je Sotirovski.

Ona je podsetila da je za narednu godinu planirano i proširenje Naučno-tehnološkog parka u Nišu.

Momirović i Sotirovski danas su obišli niške firme „Milk haus“ i „Unija pak“ i razgovarali sa privrednicima članovima Privredne komore Srbije i Unije privrednika Niša.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari