Momirović: Saobraćaj i promet između Srbije i Bugarske ne smeju da trpe zbog gužve na granici 1Foto: FoNet/Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture

Uspostavljanje Zelenih koridora neophodno je za smanjenje čekanja na srpsko-bugarskoj granici, istakli su danas na bilateralnom sastanku u Dimitrovgradu ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Srbije Tomislav Momirović i ministar transporta, informacionih tehnologija i komunikacija Bugarske Hristo Aleksijev.

Na sastanku je razgovarano je o budućoj saradnji Srbije i Bugarske u oblasti transporta, kao i o trenutnim aktivnostima i planovima za unapređenje infrastrukture na železničkom i putnom Кoridoru X koji povezuje dve države, navedeno je u saopštenju.

Posebno je istaknuta tema uspostavljanja Zelenih koridora na drumskom graničnom prelazu Кalotina-Gradina, u cilju prevazilaženja čekanja na granicama koje, kako su resorni ministri ocenili, izuzetno negativno utiču ne samo na saobraćaj i transport, već i na povezanost i unapređenje odnosa dveju zemalja.

Momirović i Aleksijev su naglasili da je tema poboljšanja kapaciteta graničnih prelaza, kako železničkog, tako i putnog prelaza između Srbije i Bugarske, od najvišeg značaja za obostrani razvoj.

„Mi ulažemo, gradimo i projektujemo više od 1.200 kilometara auto-puteva i brzih saobraćajnica, ali kada dođemo do granica susretnemo se s ovim što ste svi imali priliku da vidite: kilometarske kolone pre svega kamionskog saobraćaja. To je nešto što uništava našu ekonomiju, značajno povećava troškove našeg proizvoda i to je ono što pogađa i našu ekonomiju podjednako kao Bugarsku“, izjavio je Momirović.

On je najavio i početak rekonstrukcije pruge od Niša ka Dimitrovgradu, za koju očekuje da će početkom 2024. godine biti potpuno rekonstruisana elektrificirana pruga.

Bugarski ministar Aleksijev istakao je da Bugarska kao EU zemlja podržava Srbiju na njenom evropskom putu, kao i u oblasti razvoja saobraćaja.

„Bugarska je počela sa rekonstrukcijom pruge od Sofije prema granici sa Srbijom i lično sam insistirao da to bude prioritet kada je u pitanju razvoj infrastrukture. Paralelno s razvojem železničke mreže u Bugarskoj ka pravcu Srbije, gradi se i auto-put Evropa od Sofije do graničnog prelaza Кalotina“, rekao je Aleksijev.

On je najavio da će Bugarska pomoći Srbiji kako bi se iz evropskih sredstava finansirala pruga od Niša do Dimitrovgrada.

Bilateralnom sastanku ministara prisustvovao je i direktor Transportne zajednice Matej Zakonjšek koji je istakao zadovoljstvo povodom pribiližavanja završetaka Кoridora X, koji će, prema njegovim rečima, biti od važnosti ne samo za Srbiju i Bugarsku, već čitavu Evropu.

„Važna tema razgovora bila je železnica i njena modernizacija. Кao što znamo podrška za železnicu i modernizaciju te mreže je apsolutno neophodna za ovaj deo Evrope. Ono što radi Srbija u modernizaciji svoje železnice biće od izuzetne važnosti i za Bugarsku“, rekao je Zakonjšek.

Komentari

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.