Momirović: Zatvoren prvi hotel, razarajuće posledice 1Foto: Lj. Bukvić

Prvi hoteli u Srbiji danas su zatvoreni, rekao je na vanrednoj konferenciji predsednik Skupštine HORES-a Tomislav Momirović, upozorivši na katastrofalne okolnosti u kojima se našla ova industrija zbog epidemije korona virusa.

“Kao hotelijeri moramo da kažemo da naš biznis prestaje da postoji. Naši poslovi se tope, posao se smanjio za 80 do 90 odsto, prvi hoteli su zatvoreni danas, prvi radnici otpušteni, hoteli nemaju pare da isplate zarade zaposlenima”, rekao je Momirović pred početak konferencije HORES-a. Jedna od prvih stvari koje će ova industrija od Vlade zatražiti je, kako je rekao, da im se smanji plaćanje poreza jer oni sada nemaju prihode i nemaju od čega da plate porez.

“Razarajuće su posledice po hotelski biznis, 50 odsto našeg prihoda ide na porez, a mi prihoda trenutno nemamo. Jasno je da se neće stabilizovati u skorijem periodu, ovo nisu redovne okolnosti, ovo su katastrofalne okolnosti i zato treba da sve razmotrimo na najvišem nivou”, napominje Momirović.

Ako se, kako je rekao, nešto ne promeni uskoro “možemo očekivati da će veliki broj hotel biti zatvoren”. U HORES-u predlažu paket mera pomoći u kom je smanjenje poreza na hranu i piće sa 20 na 10 odsto, oslobođanje od plaćanja poreza na zarade od 10 odsto i direktnija podrška za neke hotele.

Hotelijeri bi danas trebalo da se u 12 časova sastanu sa premijerkom Anom Brnabić, a kako je prekao predsednik HORES-a Georgi Genov zatražili su i dogovor sa nadležnim Ministarstvom jer je veliki broj otkazanih rezervacija.

“Poslali smo pitanja u 64 hotela i samo u njima je bilo 32.000 do 33.000 otkazanih noćenja, ali se rezervacije otkazuju na dnevnom nivou i sigurno je da će ih biti još više. Imamo situaciju da je 20.000 turista otkazalo rezervaciju za sada, u ovoj situaciji procenjeni gubitak je 2,8 miliona evra”, istakao je Genov. Predsednik UO ove organizacije Aleksandar Vasiljević napomenuo je da su novobeogradski hoteli juče zabeležili popunjenost od 25 odsto i da sa tim procentom oni ne mogu da opstanu.

Hotelijeri su zabrinuti jer očekuju da će ova situacija potrajati bar pet do šest nedelja, a prve konkretne procene kolika je šteta načinjena ovom sektoru znaće se, kako je najavio Genov, tek polovinom maja.

Otpušteno 70 zaposlenih

Predrag Šipić iz Belgrejd hotel grupe koji ima devet hotela rekao je da su tri pred zatvaranjem. “Od januara je krenula borba, juče smo otpustili više od 70 ljudi, trećinu zaposlenih i tri objekta su pred zatvaranjem”, rekao je on.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari